Pikkujoulut uudella tavalla

0

Perinteisiä pikkujouluja ei tule järjestää muuta kuin virtuaalisesti. Näin toteaa koronapandemiaryhmän puheenjohtajan Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiistaina julkaisemassa tiedotteessa.

Ilman koronaa pikkujoulukausi olisi jo täydessä vauhdissa, mutta tänä vuonna monessa yrityksessä suunnitelmia on tehty koronan ehdoilla.

Suosituksia ja ohjeistuksia antava pandemiaryhmä painottaa, että talven juhlakauteen liittyvät suositukset koskevat myös sukujuhlia, joihin kokoontuu eri sukupolvia. Yli 20 henkilön tapaamisia ei tule nyt järjestää.

Varsinais-Suomessa todetuista uusista tartunnoista runsas puolet on liittynyt perheen ja lähipiirin tartuntoihin.

Suositukset kuulostavat todella karuilta erityisesti nyt kun eletään vuoden pimeintä aikaa, ja kaipuu sosiaaliseen elämään on tavallista suurempi. Ihmisten välisistä kohtaamisista syntyy valonpilkahduksia muutoin synkkään korona-aikaan.

Virtuaalinen kanssakäyminen on hyvä korvike, mutta ei ainoa vaihtoehto pikkujoulujen viettämisessä. Kriisiaikoina luovuus saa kukoistaa.

Perinteitä voi rikkoa vaikkapa lähtemällä luontoretkelle, jossa on helppoa pitää huolta turvaväleistä. Illallinen ravintolassa ja teatteri-ilta onnistuvat korona-aikanakin pienemmällä porukalla, kun turvavälit ja muut suositukset muistetaan.

Rajoitukset koettelevat kriisinkestävyyttä, mutta pikkujoulujen peruminen tai järjestäminen uudella tavalla on korona-ajan ongelmista pienimpiä.

Tonttulakkia tärkeämpi asuste tämän vuoden lähipikkujouluissa on maski ja vaikka tunnelma olisi lämmin, turvaväleistä pitää huolehtia. Vuoden päästä on toivottavasti palattu normaaliin arkeen ja silloin voidaan kokoontua ilman pelkoa pandemian leviämisestä.