Presidentti avasi sielunsa

0

Vaalien jälkeen 6.11. klo 2 Suomen aikaa maailman mahtavimman maan presidentti astui kameroiden eteen. ”Minä olen voittanut vaalit”, hän sanoi. Mutta demokraattien korruptoitunut koneisto on vienyt falskilla postiäänestyksellä häneltä oikeudenmukaiset vaalit. Hän on petoksen uhri.

Presidentin kasvot olivat vanhat ja ilmeettömät, silmät suunnattuina papereihin, joista hän luki äänestystuloksia. Miten voi postiääniä tulla niin paljon? Eikä hänen väkensä ole päässyt niitä tarkistamaan. Tässä kohden ruutuun ilmestyi teksti ”Tarkistamatonta tietoa”, mutta CNN ei keskeyttänyt lähetystä kuten muut kanavat.

Presidentti vaati korkeinta oikeutta poistamaan postiäänestyksen perustuslaista. Sitten hän halusi äänten laskua jatkettavaksi niissä osavaltioissa, joissa hänellä meni paremmin. Ajattelin, että nyt hän puhuu höpöjä.

Eikö kukaan tule taluttamaan hänet hellästi pois näyttämöltä? Donald oli ilmeisen ylirasittunut, yliuniensa, ylikiihottunut. Lavalla seisoi traaginen hahmo Shakespearen näytelmistä. Valtakunta varastettu.

Presidentti tarjosi miljoonille katsojille avoimesti nähtäväksi sisäisen maailmansa ja sieltä löytyi vain minä, minä, minä harhojen maassa. Hän oli uskonut yksinvaltiuteensa ja jopa omaan dynastiaan ilmeisen tietämättömänä valtansa rajoista ja miten oikeuslaitos toimii. Hän luotti hallitsevansa maailman tappiin ja sitten tytär perii valtaistuimen. Jopa korkein oikeus tottelee, onhan hän nimittänyt tuomareita, jotka ovat palveluksen velkaa.

Vaaliyöhön asti Donald oli pelkkää teflonia, terästä ja ydinvoimaa. Isäkin jo opetti, että pitää olla killeri ei luuseri kuten sotaveteraanit. Mutta nyt häntä vastassa on USAn demokratian musertava ylivoima.

Joe Bidenin julistautuessa voittajaksi tuli suunnaton helpotuksen tunne. Hän lupasi USAn ”palaavan pöytiin”, joista Trump marssi ulos. Toivo heräsi. Jo loppuvat Trumpin opettamat nimittelyt, mollaamiset. Se trumpismin luoma saasta.

Joe Bidenistä on USA saanut aikuisen lailla käyttäytyvän presidentin. Hän on kokenut, sovitteleva sillanrakentaja. Tykkää hänestä tai ei, niin ainakin hän tietää valtavan vastuunsa.

Tätä kirjoittaessa Trump ei ole vieläkään tunnustanut tappiotaan, vaikka jo hätistellään pakkaamaan kapsekkeja Valkoisessa talossa. Mutta Trump ei olisi Trump, jos hän ei tahtoisi takaisin valtaistuimelleen panemalla juristit töihin ja pitämällä kannattajat liekeissä. Todennäköisesti hän joutuu itse syytetyksi ja voi päätyä vankilaan. Mutta ennen Bidenin virkaanastujaisia hän voi aiheuttaa paljon pahaa.

Pirkko Arstila

toimittaja, freelancer