Rautarakenne S. Lipponen sai vuoden yrittäjäpalkinnon

0
Toimitusjohtaja Sampo Lipponen vaihtamassa kuulumisia Rautarakenne S. Lipposen työntekijän Timo Heinosen kanssa.

Kalannin Mannersuolla toimiva Rautarakenne S. Lipponen Oy palkittiin tämän vuoden kuntakohtaisella yrittäjäpalkinnolla. Yhtiön vuonna 1984 perustanut Sampo Lipponen kuvaili yrittäjyyttä jo elämäntavaksi.– Yhtään en kadu että lähdin aikoinani yrittäjäksi. Tässä työssä vaihtelua riittää, eikä yksikään päivä ole samanlainen kuin edellinen, kertoi Lipponen.

Rautarakenne on raskaisiin teräsrakenteisiin erikoistunut perheyritys.

– Päätuotteitamme ovat teräsrunkoiset hallit ja seinäelementit. Meidän ei ole järkevää kilpailla esimerkiksi massatuotettujen tyyppihallien kanssa, vaan tarjoamme jokaiselle asiakkaalle juuri kyseisen yrityksen tarpeisiin räätälöityjä tuotteita, selvitti Lipponen.

Rautarakenteen asiakkaita ovat esimerkiksi Uudenkaupungin alueen merkittävimmät teollisuusyritykset, Valmet Automotive, Yara Suomi, Vahterus Oy ja Vihannes-Laitila Oy. Toinen tärkeä asiakasryhmä teollisuusyritysten rinnalla ovat rakennusyhtiöt.

Tuotteet valmistuvat pääosin käsityönä.

– Yhtiön menestyksen takaa löytyy osaava, ammattitaitoinen henkilöstö. Olen siinä onnellisessa asemassa, että työntekijöiden vaihtuvuus on ollut lähes olematonta. Vanhimmat työntekijäni ovat olleet kehittämässä yritystä kanssani jo kolmenkymmenen vuoden ajan, kiitteli Lipponen.

Yhtiön kirjoilla on tällä hetkellä viisi työntekijää. Tilaushuippuja tasaamaan Lipponen käyttää luotettavia, omalla toiminimellään toimivia yrittäjiä ja sekä tekee tarvittaessa yhteistyötä raumalaiskonepajan kanssa.

Rautarakenteen tarina alkoi Kalannin vanhainkodin navetasta.

– Tuolloin päätin, että jos en viidessä vuodessa saa yritystä kannattamaan niin, että voin muuttaa pois navetasta, unohdan koko jutun, hymyili Lipponen.

Kului reilut kolme vuotta ja edessä oli muutto uusiin toimitiloihin Mannersuolle. Kalannin kunnan myöntämän Vuoden yrittäjä -palkinnon Lipponen sai vuonna 1990. Vanhan tuotantohallin viereen valmistui uusi halli vuonna 2012.

– Pääosa tuotannosta syntyy uuden hallin puolella ja vanha toimii lähinnä varastona, mutta kiireisenä aikana voimme käyttää myös vanhan hallin tuotantotiloja, mikä myös antaa lisää joustavuutta, kuvaili Lipponen.

Yrityksen historiaan mahtuu toki myös huonoja hetkiä.

– Pahin tilanne oli ehdottomasti se 1990 -luvun alun lama. Silloin sukellus maan taloudessa oli todella nopea ja syvä. Minunkin oli lomautettava kaikki työntekijäni joksikin aikaa, muisteli Sampo Lipponen.

Nuo lamavuodet opettivat yrittäjälle paljon.

– Sen jälkeen tulleet taantumat eivät juuri ole hetkauttaneet. En esimerkiksi menetä yöuniani talouden pienten heilahtelujen takia, koska tiedän että pahemmastakin selvitään, lisäsi Lipponen.

Sampo Lipposen tulevaisuuden suunnitelmissa on vetäytyä vähitellen eläkkeelle, kunhan Rautarakenteelle löytyy ensin sopiva jatkaja.

– Toki kilpailu on tälläkin alalla kovaa, mutta itselläni on vahva luotto yrityksen menestysmahdollisuuksiin.

Varsinais-Suomen Yrittäjien vaalivaliokunta valitsi vuoden 2020 yritykset kunnittain. Palkinnot luovutetaan kuntakierroksella marraskuun aikana. Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen korosti palkintojen arvoa.

– Käymme marraskuussa vierailulla kaikissa palkituissa yrityksissä ja kunnissa. Vaikka korona peruutti ison palkintogaalan, on upeaa, että pääsemme tutustumaan läheltä näihin hienoihin varsinaissuomalaisiin yrityksiin. Kaikki palkitut ovat todellakin palkintonsa ansainneet – haastava vuosi vain lisää yrittäjiltä yrittäjille jaettavan palkinnon arvoa. Onnittelen kaikkia palkittuja lämpimästi, Hakkarainen totesi.

Vuoden yritys Varsinais-Suomessa on Saariston Kaivonporaus Paraisilta ja Vuoden nuori yrittäjä loimaalainen Petri Vehviläinen.