Ravintola Kirsta tekee paluun juurilleen

0
Rami Luoto (vas.) ja Jari Ahde lupaavat palauttaa vanhan hengen Kirstaan.

Rami Luoto ja hänen vaimonsa Marica Willisi-Luoto alkoivat pyörittää Sorvakon sillan kupeessa olevaa ravintola Kirstaa viime kesänä. Turun Osuuskaupalta eli TOK:lta ravintolan luotsaamisen hankkinut Luoto sanoo, että usko tulevaan on kova koronasta huolimatta. Tavoite on, että perinteitä kunnioittavaan ravintola Kirstaan palautetaan myös hauskuus.

– Haluamme, että Kirsta on jälleen ympäri vuoden se kaupunkia sitova voima ja sitä ajatellen olemme kuunnelleet kaupunkilaisia erityisen herkällä korvalla, tiivistää Luoto.

Kirstan markkinoinnista vastaava Jari Ahde on laittanut pyörät pyörimään ja ravintola palaa perinteisiin myös siinä mielessä, että se on tehnyt Korihaiden kanssa uuden yhteistyösopimuksen.

– Teimme yhteistyösopimuksen perjantaina Kirstan 75-vuotisjuhlien yhteydessä. Kirsta on jo pitkään ollut myös Korihaiden ykköspaikka. Myös pelit ovat nähtävillä meillä, lisää Ahde.

Kirsta-niminen ravintola ilmestyi Uudenkaupungin katukuvaan jo vuonna 1945, jolloin toiminta alkoi Alisenkadun varrella. Kaupunginlahden rannassa se toimi pitkään ja viimeisin muutto tehtiin vuonna 2017 sillan toiselle puolelle nykyisiin tiloihin.

– Yksi ensimmäisistä päätöksistä oli yhdistää kahden ravintolan eli Hannu Hotasen aikanaan avaaman Kahvelin ja TOK:n alla operoineen Kirstan toiminnot yhden nimen ja katon alle, Rami Luoto selvittää.

Hotanen omistaa edelleenkin punaisen makasiinin, jossa TOK on yhä vuokralla.

– Minun ja vaimoni perheyritys Cesa Oy osti ravintolatoiminnan viime kesänä ja sitä jatketaan TOK:n alivuokralaisena, Rami Luoto tarkentaa.

Luodot pyörittävät yhä myös Korppoossa sijaitsevaa saaristokeskus Korpoströmiä. Sekä Rami Luodolla että Jari Ahteella on vahva henkilökohtainen side Uuteenkaupunkiin.

Luoto nimittäin aloitti vastavalmistuneena ravintolakokkina uransa Kaivohuoneella ja Pietarinkarissa. Ahde puolestaan seilasi pitkään höyrylaiva Ukko-Pekalla Sorvakon sillan kupeeseen.

– Olen luvannut olla välillä myös töissä Kirstan keittiössä, mikäli muilta töiltäni pääsen ja on erityinen kunnia-asia olla mukana ruokalistan suunnittelussa. Siihenkin on otettu mukaan vinkkejä ja toivomuksia paikallisilta ihmisiltä. Vanhoina suosikkiannoksina nostetaan listalle lämpimät voileivät ja perinteiset Kirstan pizzatkin tekevät paluun, kertoo Luoto.

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää