Sihy voi nostaa Uudenkaupungin moniliikunnan esimerkkikaupungiksi

0
Sivistys- ja hyvinvointikeskus eli sihy rakennetaan Viikaistenmäelle. Kuva: SRV Rakennus Oy / Arkkitehdit von Boehm - Renell Oy

Uuteenkaupunkiin suunniteltusivistys- ja hyvinvointikeskuksen eli sihynmonitoimijatalo voi parhaimmillaan nousta alueelliseksi ja jopa kansalliseksi monipuolisen liikunnan vetonaulaksi. UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari arvioi, että uusi tila tuo kaupunkiin tulevaisuudessa myös yrityseuroja.

Sihyäsuunnitellaan toiminnallisuus edellä ja käyttäjiä kuunnellen. Monitoimijataloon tulee opetustiloja varhaiskasvatuksesta aikuisopetukseen, erilaisia harrastustiloja sekä huipputilat monipuoliselle urheilulle.

– Tällainen monitoimijatila on valtava mahdollisuus top sportista toppahousuihin ja kaikkea siltä väliltä, sanoo Vasankari.

Vasankari on kiinnostuneena seurannutsihyn suunnittelua. Uusikaupunki voi hänen mukaansa tulevaisuudessa profiloitua moniliikuntatapahtumien järjestäjänä. Yhtenä ideana Vasankari väläyttää esimerkiksi liikuntamessuja.

– Sihyn erityisyys on sen monikäyttöisyydessä. Vastaavanlaisia muokkautuvuutta ei ole paljon tarjolla. Onhan siinä vieressä myös hiihtoputki, hän muistuttaa.

Vasankari uskoo, ettäsihyn käyttömahdollisuudet kiinnostavat myös yrityksiä.Vetovoima ulottuu hänen mukaansa laajalti kaupungin ulkopuolelle ja kiinnostusta saattaisi löytyä valtakunnallisestikin.

– Kaupunkiin onsihyn myötä mahdollista saada kaivattuja yritystuloja. Se vaatii tosin rohkeutta ajatella uudella tavalla, mutta olen ymmärtänyt, että Uudessakaupungissa sitä on. Kukaan ei pysty tarkkaan ennustamaan, minkä tyyppiset liikuntamuodot ovat tulevaisuudessa pinnalla. Tämä alleviivaa tilojen monikäyttöisyyttä ja muovautuvuutta. Minusta tämä on Uudenkaupunginsihy-hankkeessa otettu erinomaisesti huomioon, hän sanoo.

Moderni tila houkuttelee hänen mukaansa monella tapaa.

– Osa ihmisistä saattaa ajatella, että tällaiset tilat liittyvät vain kilpaliikuntaan. Siksi on äärimmäisen tärkeää kertoa myös niistä muunlaisista tapahtumista, joita siellä voidaan järjestää. Tilojen käyttöön on matala kynnys ja sinne on helppo tulla, hän muistuttaa.

Tavoitteena on, että Sihystä tulisi kaupunkilaisia yhdistävä tila. Siksi tulevat käyttäjät on otettu tiiviisti mukaan suunnitteluun.

– Hankkeessa olemme päässeet kuulemaan heitä poikkeuksellisen laajasti. Suunnittelussa on myös pystytty myös hyvin huomioimaan käyttäjien toiveita, Sihy-hankkeen projektipäällikkö Marko Kivistö sanoo.

Lääketieteen tohtori Tommi Vasankari pitää puheenvuoron Sihyn virtuaalitilaisuudessa tiistaina 3.11.2020 kello 17.30. Linkki tilaisuuteen löytyy tästä.

Suoratoistolinkki löytyy myös Uudenkaupungin kotisivuilta kohdasta Sivistys- ja hyvinvointikeskus.

Fakta

Sihy-keskukseen rakennetaan

Viiden kotialueen ja 87 lapsen päiväkoti
Noin 800 oppilaan peruskoulu
Lukio 200 opiskelijalle
Nuorisopalvelut
Kaupunkiverstas sekä digitaalinen omatoimikirjasto
Kansalaisopisto ja musiikkiopisto
Iso sisäliikuntahalli, monitoimihalli, liikunnan, urheilun ja viihdetoimintojen käyttöön
Uimahalli
Tiloja muille toimijoille, kuten seuroille ja yhdistyksille
Tiloja voivat hyödyntää myös muut oppilaitokset ja yritykset