Terveyskeskus muuttaa A-sairaalaan ensi keväänä

0
A-sairaalan remontti on myöhässä, mutta valmista pitäisi tulla ensi keväänä.

Terveyskeskuksen piti kokonaisuudessaan muuttaa A-sairaalaan marraskuun aikana, mutta nyt vaikuttaisi siltä, että kaikkien toimintojen siirto toteutuu vasta helmi–maaliskuun vaihteessa.

– Avosairaanhoito on isoin kaupungin palvelualueista, joka ei ole vielä päässyt muuttamaan A-sairaalaan. Terveyskeskuksen tiloissa työskentelevät kärsivät sisäilmaongelmista, joten terveyskeskuksen muutolla alkaa olla jo kiire, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kertoo.

Kaupungin oli jo pari vuotta sitten nopeasti löydettävä Uudenkaupungin terveyskeskukselle väistötilat tai pitkäaikaisempi ratkaisu tilaongelmaan. Lopputuloksena oli, että kaupunki osti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä A-sairaalan ja päätti remontoida sen.

Ensimmäiset kaupungin toiminnot muuttivat A-sairaalaan jo vuonna 2018.

– Uuteen rakennukseen muuttaneet työntekijät ovat olleet tyytyväisiä työtiloihinsa. Tilat ovat osoittautuneet terveiksi ja toimiviksi, Rantanen lisää.

Kaupungin kiinteistöpäällikkö Rami Arola kertoo, että A-sairaalan remontin valmistumisaikataulu muuttui jo kesäkuussa.

– A-sairaalan remontti on jaettu useampaan vaiheeseen. Aluksi kunnostettiin muuttovalmiiksi kolmas, neljäs ja viides kerros. Sen jälkeen kunnostettiin toiseen kerrokseen sairaanhoitopiirille psykiatrisen palvelualueen tilat, Arola listaa.

Seuraava vaihe valmistui viime kesänä käyttöön eli silloin valmistuivat korkean osan ensimmäinen kerros ja osa kellarikerroksesta.

– Sairaalakoulun tilat, joiden piti valmistua elokuun lopussa, ovat vielä kesken. Tiloihin tuli muun muassa palokatkojen osalta lisätöitä, joten työt valmistuvat marraskuun lopulla, Arola summaa.

A-sairaalan nyt meneillään olevat urakat tekee uusikaupunkilainen Rakennusliike Lehtonen Oy. A-sairaalan muutostöissä on käynnissä kellarin ja sisääntulokerroksen remontit. Sisääntulokerroksen remontti on kaikkein suuritöisin.

– Lisätöiden osuus on huomattava ja olemme ainakin seitsemän viikkoa aikataulusta myöhässä. Kun vanhaa rakennusta korjataan nykyvaatimusten mukaiseksi, voi aina tulla yllätyksiä ja viivästyksiä. Urakoitsijan kanssa kaikki on sujunut ja kerros saadaan käyttöön helmi–maaliskuun vaihteessa, Arola kertoo.

Sisääntulokerrokseen tehdään parhaillaan savunpoistojärjestelmiä ja palokatkoja. Arola kertoo, että toistaiseksi rakenteisiin liittyviltä yllätyksiltä on vältytty.

– Eikä koronakaan ole tuonut vielä toistaiseksi yllätyksiä A-sairaalan remonttiin, Arola korostaa.

Kaupunginvaltuusto myönsi kesällä lisämäärärahan A-sairaalan remonttia varten. Arolan mukaan nykyisessä budjetissa todennäköisesti pysytään.

– Lisämääräraha siirrettiin tulosalueen muista kohteista, Arola korostaa.

Parhaillaan suunnitellaan A-sairaalan opasteita ja mietitään niiden selkeyttämistä.

– Moni on kysellyt esimerkiksi sitä, mistä influenssarokotukset haetaan. Niitä annetaan ajanvarauksella edelleenkin vanhan terveyskeskuksen puolella, Rantanen kertoo.

Rantasen mukaan kyltityksessä on tähän asti ollut puutteita, mutta tilanne on parantumassa.

– Potilaita neuvotaan aikojen varauksen yhteydessä oikeaan paikkaan, Rantanen lisää.

Fakta
A-sairaalan toiminnot

Kellarikerros: apuvälinelainaamo, vanhuspalvelut
Sisääntulokerros: diabetes-, muisti- ja astmavastaanotot. Avosairaanhoito, vanhuspalvelut ja hallinto muuttavat tilaan myöhemmin.
1. kerros: ennaltaehkäisevän terveydenhuollon palvelut eli neuvolat ja perhekeskus
2. kerros: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatria
3. kerros: kuntoutusterapiapalvelut eli fysio-, toiminta-, puhe- ja ravitsemusterapia
4. kerros: työterveyspalvelut
5. kerros: mielenterveys- ja päihdeyksikkö

Fakta
Rakennuksia nimetään uudestaan

Kunhan A-sairaalan ja Vihreän talon remontit valmistuvat, niin kaupunki nimeää rakennuksia uudestaan.
Nykyinen A-sairaala on remontin jälkeen nimeltään Terveyskeskus A.
Vihreä talo nimetään Terveyskeskus B:ksi.
Vanha terveyskeskus tunnetaan sen jälkeen nimellä Terveyskeskus C.
Vanhan terveyskeskuksen kyljessä toimiva Tyks Vakka-Suomen sairaala pitää vanhan nimensä.

Myös Vihreän talon remontti viivästyy

A-sairaalan vieressä samassa pihapiirissä sijaitsevaa Vihreää taloa remontoidaan myös parhaillaan. Remontin alkuperäinen valmistumisaika oli heinä–elokuun vaihteessa. Rakennukseen on muuttamassa kaupungin hammashuolto sekä kuntoutus- ja arviointiosasto Kuunari.
– Vihreän talon vuokrasopimusta hierottiin alun perin vähän pidempään kuin piti, joten se viivästytti suunnitelmia, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kertoo.
Kaupungin kiinteistöpäällikkö Rami Arola toteaa, että Vihreän talon remontin pitäisi valmistua viivästysten jälkeen maaliskuussa.
– Korona on vaikuttanut remontin etenemiseen. Jos aikataulu poikkeaa vielä lisää ilmoitetusta, niin sen pitäisi selvitä helmikuussa. Tilat ovat kaupungin käytössä ihan viimeistään kesäkuussa, Arola kertoo.