Trumpman Show

0

Television ruokaohjelmassa valmistettiin pari viikkoa sitten helppoja annoksia, joita lapset ja nuoret osaisivat itsekin tehdä koulupäivän jälkeen. Ohjelmassa vieraana ollut tyttö ei uskaltanut suoraan sanoa, haluaisiko hän isona tv-kokiksi, kuten vieressä seissyt Harri Syrjänen. Jonkinlainen julkkis hän kuitenkin haluaisi olla.

Lapsen suusta se kuulosti hauskalta ja viattomalta, mutta vielä moni paljon vanhempikin nuori ja aikuinen haaveilee julkkiksen ammatista, mitä se ikinä sitten tarkoittaakin.

Myöhemmin he nolaavat itsensä Big Brotherissa tai Temptation Islandissa ja ihmettelevät muutaman vuoden kuluttua, mihin julkisuus katosi ja oliko siitä jotain hyötyä.

Hieman toisenlainen tosi-tv pyöri kaikilla pääkanavilla lähes kaikissa maailman maissa, kun Yhdysvaltojen presidentinvaalit huipentuivat.

Liikemiehenä ja miljardöörinä tunnettu Donald Trump oli monien silmissä pitkään se Diili-ohjelmasta tuttu setä, joka jakeli potkuja.

Kun Trumpista monien yllätykseksi tuli Yhdysvaltojen presidentti, sama meno jatkui. Trump tuli politiikan ulkopuolelta ja häntä pidettiin ”Amerikan pelastajana”.

Trump sai varmasti paljon hyvääkin aikaan neljän vuoden aikana, ainakin maan talous lähti nousuun, mutta kaukana valtameren takaa tarkkailtaessa touhu vaikutti vähintäänkin sekavalta. Itsekeskeinen Trump puhui mitä sattui vailla faktoja ja teki mitä halusi. Ympäristö- ja tasa-arvoasioissa Yhdysvallat taantui Trumpin kaudella.

Toki pitää muistaa, että Trumpin puolueen edustamat arvot sopivat suurelle joukolle, mistä kertoo 70 miljoonaa ääntä.

Neljä vuotta sitten leikin ajatuksella, että halusiko Trump edes presidentiksi vai oliko kyseessä pieni kokeilu.

Jim Carreyn tähdittämässä elokuvassa Truman Show seurataan henkilöä, joka on syntymästään lähtien ollut tosi-tv-ohjelman tähti. Hän ei vain itse tiennyt sitä.

Trump tiesi tasan tarkkaan oman julkisuutensa, ja minkälaisen aseman sillä voisi saavuttaa. Yhdysvaltojen presidentin virka on usein mielletty koko länsimaisen maailman ykköspestiksi. Sen ylemmäs ei pääse. Ehkä Trump halusi yrittää, miten pitkälle julkisuus voisi viedä.

Kunnon tv-tähti osaa ottaa maineesta kaiken irti. Siinä vaiheessa, kun muut luovuttaisivat, hän yrittää vielä sitkeästi todistaa olevansa vaalien voittaja. Näin tehdään hyvää viihdettä, joka tarjoaa jotain uutta joka päivä.

Truman Show’n lopussa Truman Burbankille selviää, että hänen koko elämänsä on ollut valhetta ja viihdettä muille. Hän päättää astua todelliseen maailmaan.

Trumpan Show’n jatkosta kukaan ei tiedä mitään. Trumpin ensimmäistä kautta on jäljellä vielä pari kuukautta ja sinä aikana näemme varmasti uusia käänteitä. Toista kautta ei näillä näkymin tule presidenttinä, mutta julkisuudessa Donald Trump nähdään ihan varmasti.

Eihän seuraaviin vaaleihin ole enää kuin neljä vuotta.

Risto-Matti Kärki

tuottaja