THL: Uudessakaupungissa koronatartunta

0
Arkistokuvassa drive in -koronatestausta. Kuva: Jan Sundman.

Uuteenkaupunkiin kirjattiin yksi koronatartunta maanantaina, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n koronatilastoista.

Kaupungissa on todettu nyt yhteensä 15 viruksen saanutta keväästä alkaen.

U-soten alueella koronaan sairastuneita on yhteensä 17, kertoo puolestaan U-sote maanantaina. Alueen kuntiin ei ole sen tiedon mukaan tullut uusia tartuntoja viime päivinä, joten THL:n rekisteröimä tartunta on todennäköisesti todettu aikaisemmin ja sen kirjautuminen THL:n järjestelmään on kestänyt useita päiviä. Tämän perusteella alueella ei ole uusia sairastuneita, mutta yhden tartunnan saaneen kotikunta on tarkentunut THL:n kuntakohtaisen tilastoinnin takia.

Sotealueen muut kunnat ovat Vehmaa, Taivassalo, Kustavi, Pyhäranta. Uudenkaupungin lisäksi muita alueen kuntia ei ole noussut THL:n koronalistaukseen. THL:n koronalistauksessa ovat kunnat, joissa on todettu vähintään 5 tartunnan saanutta.

 

Varsinais-Suomessa uusia tartuntoja todettiin maanantaina 9 ja koko Suomessa 90. Varsinais-Suomen kokonaisluku on nyt 1 173 ja Suomen 17 887 koronavirustartuntaa.

THL:n muistuttaa maanantaina suomalaisia pikkujouluajan juhlimissäännöistä korona-aikaan. Johtaja Mika Salminen sanoo viraston tiedotteessa, sosiaalista kanssakäymistä ei kannata kokonaan ohittaa, vaan suurille kokoontumisille voi keksiä turvallisia vaihtoehtoja.

– Porukan koon rajaaminen suojaa sekä yksittäisiä ihmisiä että koko organisaatiota: jos työ- tai harrastusporukka juhlii pienissä, alle 10 ihmisen ryhmissä, pienenee myös riski, että kaikki organisaation työntekijät tai joukkueen jäsenet sairastuvat tai ovat yhtä aikaa karanteenissa. Tärkeää on, että ryhmät pysyvät eri tiloissa, Salminen muistuttaa tiedotteessa.

– Kokoontumisten suunnittelussa on hyvä varautua siihen, että epidemiatilanne voi vaihdella eri alueilla nopeastikin, Salminen toteaa.

 

Lista

Vinkit turvalliseen pikkujouluun korona-aikana

  • Tärkeintä on huolehtia 1–2 metrin turvavälistä.
  • Noudata hyvää käsihygieniaa ja yski hihaan tai nenäliinaan.
  • Kasvomaskia kannattaa käyttää sisätiloissa.
  • Oireisena pienenkään porukan kokoontumiseen ei tule osallistua, vaan silloin on paikallaan hakeutua koronatestiin.
  • Vältä tekemistä, jossa ollaan lähekkäin, lauletaan tai huudetaan.
  • Vinkkaa kutsussa Koronavilkun lataamisesta puhelimeen.
  • Tarjoa ihmisille mahdollisuus osallistua tilaisuuteen etänä toiminnan luonteesta riippuen.
  • Tarjoa mahdollisuus pestä kädet tai käyttää käsihuuhdetta koko tilaisuuden ajan.
  • Pidä musiikki sellaisella tasolla, ettei vieraiden tarvitse korottaa ääntään.
  • Lähde: THL