Vahvistuksia kentällä ja sen ulkopuolella

0
Klinta Martinjekaba (oik.) ja Aurelija Zarina ovat nauttineet Suomessa aktiivisesti myös luonnossa liikkumisesta. Kuva: Asko Tanhuanpää

Kalannin Pallo -65:n naisjoukkue sai kesällä kaksi huippuluokan vahvistusta, kun Latvian maajoukkuehyökkääjät Klinta Martinjekaba ja Aurelija Zarina siirtyivät kotimaansa liigasta Suomen ykkösdivisioonaan. Valmentaja Sami Virtasen mukaan kysymys on vahvistuksista muutenkin kuin pelkästään kentällä.

– Klinta ja Aurelija ovat urheilullisia, kunnianhimoisia ja tosi sosiaalisia tyttöjä, joiden tulon jälkeen joukkue on selvästi tiivistynyt niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, Virtanen sanoo.

Juuri Sami Virtasta on kiittäminen siitä, että Uudessakaupungissa pelaa tällä hetkellä ulkomaalaisia muuallakin kuin vain Korihaissa. Pitkän linjan salibandymies sanoo seuraavansa aktiivisesti myös muita kuin pelkästään kotimaisia sarjoja ja sitä kautta löytyivät myös latvialaiset.

– Suomalaisen salibandyn taso on sen verran kova, että tänne kehtaa pyytää pelaajia myös muualta. Päädyimme ensin Klintaan, joka suositteli joukkuekaveriaan Aurelijaa. Otimme molemmat, eikä se ole kaduttanut, tiivistää Virtanen.

– Kun Tshekin sarjat sulkeutuivat kokonaan, tarjottiin meille sieltäkin kahta pelaajaa. Jos haluaisimme nousta Liigaan, olisimme ilman muuta yrittäneet löytää rahat myös heidän palkkaamiseemme, mutta ainakin nyt mennään näillä, valmentaja sanoo.

Latvialaisten kohdalla lienee syytä korostaa, että KaPa -65 ei suinkaan pysty tarjoamaan kaksikolle täyttä ylöspitoa. Salibandyn pelaamisen ohella molemmat käyvät lisäksi siivoamassa autotehtaalla ja palaute siltäkin suunnalta on ollut pelkästään positiivista.

– Heidän kaikessa työssään on mukana korkeaa tekemisen moraalia. Jos pelillisesti voisi esittää yhden ainoan toiveen, niin molemmat voisivat ehkä laukoa vieläkin enemmän sen sijaan, että annetaan vielä viimeinen syöttö vieruskaverille, Sami Virtanen miettii.

Latvialaiskaksikosta 21-vuotiaalla Klinta Martinjekaballa on takana kolme kautta kotimaansa liigassa ja 15 ottelua naisten maajoukkueessa. Yhden MM-kisat pelannut FK Kekavan hyökkääjä teki viime kaudella 19 ottelussa tehot 22+21.

17-vuotias nuorten maajoukkuepelaaja Aurelija Zarina edustaa hänkin Latviassa FK Kekavaa, jonka riveissä syntyi 15 ottelussa 19+6 pistettä.

– Hän on selvästi enemmän maalintekijätyyppi, heittää Sami Virtanen väliin.

Martinjekaba ja Zarina jakavat asunnon Hakametsässä, mistä liikkumista niin KaPan harjoituksiin kuin töihinkin helpottaa seuralta käyttöön saatu auto.

– Kun vapaa-aikaa on jäänyt, olemme viettäneet sitä aika paljon muiden tyttöjen kanssa, mutta myös lähiseudun luonto on tullut tutuksi. Kerran on käyty Turussa ja kerran Raumalla, kaksikon puhemiehenä paremman englanninkielen taitonsa takia toimiva Martinjekaba luettelee.

Suosikkipaikaksemme on kuitenkin tullut Kaupunginlahden ranta. Siellä käydään melkein joka ilta. Uusikaupunki on muutenkin tosi kaunis kaupunki, missä ihmiset selvästi viihtyvät hyvin, hän ilmoittaa.

Sekä Martinjekaba että Zarina myöntävät, että ensimmäiset viikot Suomessa menivät koti-ikävää potien, mutta tutun asuintoverin lisäksi myös muu joukkue sekä työkaverit ovat saaneet kaksikon tuntemaan jo olonsa kotoisaksi.

– Jos joku harmittaa, niin se, että todennäköisesti joulukin menee koronan takia Uudessakaupungissa. Latvian tilanne näytti vielä reilu kuukausi sitten tosi hyvältä, mutta nyt virus on levinnyt sielläkin, harmittelee Martinjekaba.

Suomen ykkösdivisioonan pelillistä tasoa latvialaiset kehuvat paremmaksi kuin kotimaansa liigaa.

– Pelaajat ovat tosi nopeita ja tekniikka on hyvin hallussa. Latviassa on vielä paljon opittavaa, he myöntävät.

Klinta Martinjekaba ja Aurelija Zarina ovat vahvistaneet kauden mittaan myös KaPan naisten kakkosjoukkuetta, kun ykkösdivaria ei ole päästy koronan vuoksi pelaamaan suunnitellulla tavalla.

Asko Tanhuanpää