Valmet Automotive maksoi verot Suomeen ja nousi Uudenkaupungin verokärkeen – Katso lista

0
Valmet Automotive työllistää Uudessakaupungissa 3 100 työntekijää, Salossa 200, Turussa 60 ja Vantaalla 10. Arkistokuva: Jori Liimatainen.

Valmet Automotive nousi Uudenkaupungin yhteisöverolistan ykköseksi. Valmet Automotiven verotettava tulo oli 22,1 miljoonaa euroa, josta se maksoi 4,4 miljoonaa euroa veroa.

Yritystä ei ole viime vuosina uusikaupunkilaisista yrityksistä koostuvalla verolistalla näkynyt.

Suomen suurin tehdas käynnisti jälleen lokakuussa isot rekrytoinnit. Yritys hakee nyt 400 autonrakentajaa, jotta se pystyy vastaamaan nopeasti lisääntyneeseen autojen kysyntään.

Vielä keväällä ja kesällä autotehdas joutui lomauttamaan väkeä.

Valmet Automotive työllisti viime vuonna Suomessa keskimäärin 3 617 henkilöä yrityksen oman ilmoituksen mukaan.

Vakka-Suomen Puhelin on kaupungin yrityksistä toiseksi suurin veronmaksaja. Se näytti 4,0 miljoonan euron tulosta, josta se maksoi 806 000 euroa veroja.

Vahterus on listan kolmonen, 3,4 miljoonan euron tuloksella. Sen maksama veropotti tuloksesta on 677 000 euroa.

Edellisen verotuksen ykkönen Uudenkaupungin Satama on nyt sijalla neljä. Sen tulos ja verot ovat vuonna 2019 samalla tasolla kuin vuoden 2018 verotuksessa.

Kaupungin verolistan 10 kärkiyritystä maksoivat viime vuonna yhteensä 8,6 miljoonaa euroa yhteisöveroa.

Verovuonna 2018 Uudenkaupungin 10 suurinta yhteisöveron maksajaa tilittivät 2,6 miljoonan euron veropotin.

POLTTOAINEYHTIÖ Neste nousi ylivoimaisesti suurimmaksi yhteisöverojen maksajaksi Suomessa vuonna 2019, kertovat verottajan tiistaina julkistamat tilastot.

Neste maksoi yhteisöveroja noin 228 miljoonaa euroa. Yli puolet verosta maksoi Neste Renewable Fuels eli Nesteen uusiutuvien polttoaineiden yhtiö, jonka yhteisövero kohosi 118 miljoonaan euroon. Neste Oyj maksoi 108 miljoonaan.

Seuraavaksi suurimpia yhteisöveron maksajia olivat lääkeyhtiö Bayer 141 miljoonaa, OP-ryhmä 140 miljoonaa ja metsäyhtiö UPM yli 130 miljoonaa.

Yhteisöveron verokertymä oli vuonna 2019 Suomessa 5,8 miljardia euroa. Siinä oli laskua edellisvuodesta 1,5 prosenttia.

 

Yhteisövero

  • Yhteisövero peritään yrityksen tuloksesta.
  • Yhteisöveroa maksavia yhteisöjä ovat osakeyhtiöt, osuuskunnat sekä tietyin edellytyksin liikelaitokset, julkisyhteisöt, yhdistykset, laitokset, säätiöt ja asunto-osakeyhtiöt.
  • Yhteisövero on Suomessa 20 prosenttia.
  • Suurin osa veroista menee valtiolle, lähes 70 prosenttia. Loppupotista kunnille kertyy veroja sen mukaan, kuinka paljon kunnan alueella on työpaikkoja.
  • Yritysten maksamat verot valtiolle ja kunnille olivat vuonna 2018 5,9 miljardia euroa, jossa on lisäystä 255 miljoonaa vuodesta 2017.