Aiheeton rokotekriittisyys

0

Iso-Britannia oli ensimmäinen länsimaa, joka aloitti koronarokotteen antamisen. Asiantuntijoiden mukaan rokote saadaan Suomeenkin heti alkuvuodesta ja rokotukset kyetään aloittamaan tuolloin välittömästi. Arvioiden mukaan puolessa vuodessa rokotekattavuus on riittävän laaja, jotta rajoitteista voitaisiin luopua.

Tämä siis maailmassa, jossa ihmiset luottavat tieteen ja tutkimuksen tuloksiin sekä ymmärtävät rokotteen tehon ja välttämättömyyden. Samaan aikaan jossakin rinnakkaistodellisuudessa elää joukko ihmisiä, jotka uskovat rokotteiden olevan vain suuri salajuoni, jonka voimalla meidät ajetaan entistä laajemman valvonnan piiriin.

Tätä kaikkea höystetään salaliittoteorioilla 5G-verkon ja rokotteessa olevien nanorobottien yhteydellä. Kuulostaa tieteisseikkailulta, mutta todellisuudessa on iso joukko ihmisiä, jotka uskovat tämän todeksi.

Rokotekriittisyys on kasvanut ja syy tähän lienee sekä internetin suoltama feikkitieto, jossa rokotteita yhdistetään milloin mihinkin sivuvaikutukseen ilman sen kummempaa lähdettä tai tutkimusta, mutta varmasti myös sikainfluenssarokotteen myötä esiin tulleet narkolepsiatapaukset.

Jälkimmäinen onkin varsin perusteltu syy pohtia rokotteiden turvallisuutta ja niiden hyöty-/haittasuhteita, kun taas ensin mainittu on vaarallista leikkiä vakavalla asialla. Tosiasia kuitenkin on, että isorokko, polio, tuhkarokko ja moni muu vammauttava ja vaarallinen tauti on saatu kitkettyä nimenomaan rokotteilla eikä uskolla ja onnella.

Vain runsaassa vuodessa syntynyt rokote saattaa herättää kysymyksiä sen turvallisuudesta ja asian pohtimisessa ei sinänsä ole mitään väärää, kunhan pitää aidon kriittisyyden erillään täydellisestä huuhaasta, maailmanlaajuisista salaliitoista ja rokotteisiin kätketyistä roboteista.

Lopulta ainoa tapa taistella huuhaatietoa, väärää tietoa ja myös virheellisiä olettamuksia vastaan on oikean tiedon jakaminen. Kyselyiden mukaan suurin osa suomalaisista yhä uskoo rokotteiden tehoon ja niiden taustalla olevaan tutkimukseen, mutta epävarmojen osuus kasvaa koko ajan.

Osa ihmisistä ei mielipidettään vaihda, oli heille annettu tieto miten vakuuttavaa ja tutkittua tahansa. Sen sijaan asiassa epävarmat saadaan usein vakuuttuneiksi, jos tässä tapauksessa rokotteesta, sen tutkimuksesta ja hyödyistä jaetaan oikeaa, luotettavaa ja ennen kaikkea ymmärrettävää tietoa.

Vastuu on nyt viranomaisilla, THL:llä, valtion johdolla, terveysalan ihmisillä, rokotetutkimuskeskuksella ja kaikilla niillä tahoilla, joilla on avaimet antaa oikeaa tietoa ja taklata väärää. Korona-aikana olemme törmänneet useasti ristiriitaiseen tietoon eri tahojen välillä, mutta toivoa sopii, että rokoteasiassa näiltä törmäyksiltä vältytään.

Mitä nopeammin rokotekattavuus kasvaa, sen nopeammin pääsemme takaisin normaaliin arkeen ja sehän onnistuu vain, jos rokotteeseen, sen tehoon ja hyötyihin luotetaan riittävästi.

Pete Poskiparta

kirjoittaja on

ulkouusikaupunkilainen

viihdetaiteilija ja

mentalisti