Fillarilla Turkuun ja takaisin

0
Huono sää ei ole Lassi Ankelon mielestä syy jättää lähtemättä pyörälenkille. Märällä kelillä ylle vedetään sadekamppeet ja mennään liukkaan maaston sijaan maantielle. – Tukeva reppu, ajohanskat ja otsalamppu ovat hyviä varusteita pyöräilyyn, varsinkin näin syksyllä ja talvella, hän vinkkaa.

Lassi Ankelo on tottunut kävelijä. Etenkin toissa kesänä kilometrejä kertyi aika tavalla, mutta talven lähestyessä taivaltaminen alkoi käydä pitkäveteiseksi. 

Käppäilyn sijaan hän päätti hypätä vaihteeksi polkupyörän selkään. Fillaroinnin vauhti veikin yllättäen nuoren miehen kerrasta mukanaan, ja nyt 14-vuotiaalle Ankelolle kertyy viikoittain parhaimmillaan 300 ajokilometriä. 

– Tai no näin talvella ehkä kyllä vain joku 140–200 kilometriä. Mutta kesällä sitten enemmän, nuori pyöräilijä täsmentää. 

Polkupyörän selkään hän hyppää päivittäin. Koulumatkat taittuvat ketterästi fillaroiden, ja vapaa-ajalla erimittaisia lenkkejä tulee pyöräiltyä myös joka päivä. 

Erityisesti pyöräilyssä viehättävät vauhti ja vaihtuvat maisemat. 

– Pyöräillessä näkee paikkoja enemmän kuin kävellen. Ja samalla pystyy kuitenkin juttelemaan kaverin kanssa. Sitten on tietysti vielä nuo pyörät, niistäkin olen aika kiinnostunut, Ankelo luettelee. 

Koulumatkat taittuvat peruspyörällä. Kaikkein mieluiten hän hyppää kuitenkin uusimman pyöränsä, paksurenkaisen fatbiken selkään. Läskipyörä soveltuu erityisen hyvin mutkikkaille maastoreiteille mutta myös maantiepyöräilyyn. 

Alkusyksystä Ankelo pakkasi eväät reppuun ja lähti fillaroimaan fatbikellaan Turkuun. Pitkälle elämysreissulle mahtui sopivasti taukoja ja nähtävyyksiä mutta ennen kaikkea pyöräilyn iloa.

– Lähdin reissuun yhdeksältä aamulla ja Turussa olin iltapäivällä kahden jälkeen. Menomatkalla kävin Vehmaalla Tummamäen luontopolulla ja Pyheen puodissa viinerillä. Turussa katselin parit nähtävyydet ja käväisin syömässä, hän kertoo reissustaan. 

Kun hän kaartoi pyörällään illalla yhdentoista jälkeen kotipihaan, oli kilometrejä kertynyt päivän aikana kaikkiaan 163. 

– Kotiin päästessä oli kieltämättä aika voittaja-olo. Nyt talvella ei ehkä kannata enää pidemmälle reissulle lähteä, mutta ensi kesänä sitten voisi taas ainakin Raumalla käväistä, hän suunnittelee. 

Pyöräilyä voi harrastaa onneksi myös kotipitäjässä. Uudessakaupungissa sekä Vakka-Suomen Latu että Kalannin Pallon pyöräilyjaosto KaPa Bikes järjestävät viikoittain yhteisiä maastopyörälenkkejä, joissa kaiken ikäiset harrastajat pääsevät pyöräilemään porukassa. 

Lassi Ankelo käy mielellään molempien seurojen järjestämillä lenkeillä. Hän kehuu Uudenkaupungin pyöräilymaastoja hyviksi ja monipuolisiksi. 

– Kasarminlahdella on tosi hyviä polkuja, joita tulee pyöräiltyä useasti. Ja Kalannintieltä, Vironkallion kohdalta lähtee hyvä reitti, joka vie Raumantielle. Se on sellaiset viitisen kilometriä, siitä tykkään, hän luettelee. 

Ankelon pyörävarastosta löytyy myös bmx-pyörä, joka soveltuu temppuiluun ja esimerkiksi erilaisilla skeittiradoilla ajamiseen. 

– Odotan aika paljon sitä uuden skeittipuiston valmistumista. Siellä tulee varmaan käytyä bmx-pyörällä ajelemassa, hän ounastelee.

Päivi Sappinen