Christoffer Strandberg: Jos uskaltaa, on askeleen lähempänä unelmaa

0
Christoffer Strandberg vieraili Uudenkaupungin yläkouluissa virtuaalisesti kertomassa omasta urapolustaan ja unelmiin uskomisen tärkeydestä. Kuva on otettu aiemmin syksyllä hänen vierailustaan helsinkiläisessä koulussa.

Lasten ja nuorten säätiön virtuaalisella Dreams-kouluvierailulla päästiin viime keskiviikkona tutustumaan näyttelijä Christoffer Strandbergiin ja hänen urapolkuunsa. Nuorille suunnatussa Dreams-ohjelmassa eri yhteyksistä tutut dreamsterit rohkaisevat nuoria uskomaan itseensä ja unelmiinsa kertomalla oman henkilökohtaisen tarinansa.

Lukuisten viihdeohjelmien kautta koko kansan suosikiksi noussut Strandberg kertoi haaveilleensa näyttelijän urasta jo lapsesta saakka. Sytykkeenä unelmalle toimi lasten ja nuorten teatteriryhmä, jonne hän äitinsä kehotuksesta päätyi.

– Olin aika villi lapsi ja äiti halusi löytää minulle harrastuksen, joten päädyin teatteriryhmään. Vielä aloittaessani en ollut kovin kiinnostunut näyttelemisestä, vaan parasta siinä oli tavata kavereita vapaa-ajalla ja päästä heidän kanssaan riehumaan, Strandberg jutteli.

Strandberg oli 12-vuotias, kun hän oivalsi haluavansa esiintyä tulevaisuudessa ammatikseen.

– Teimme teatteriryhmän kanssa Viidakkokirja -näytelmän, jossa sain esittää Baloo-karhua. Siinä kohtaa aloin tajuta, että tässä on jotain erityistä. Huomasin, että kaikki, mitä lavalla tein, vaikutti katsojien reaktioihin. Kontakti ihmisiin tuntui upealta. Silloin päätin, että haluan näyttelijäksi.

Karhupuvussa esiintyneen kuudesluokkalaisen sisällä syttynyt unelma on tuonut Strandbergin siihen, missä hän on nyt. Teatterilavojen lisäksi uskallus ja unelmiin uskominen ovat johdattaneet hänet esimerkiksi julkistamaan Suomen Euroviisupisteet 500 miljoonan katsojan silmien alla, pokkaamaan Tanssi tähtien kanssa -kisan voiton yhdessä Jutta Heleniuksen kanssa ja tähdittämään Suomen suosituinta sketsiviihdeohjelmaa.

– Kun seuraat unelmaasi, et voi koskaan tietää, mihin päädyt. Vaikka Euroviisujen pisteiden kertominen ei suoraan liittynyt omaan unelmaani, tuo lyhyt, ohimenevä hetki oli niin upea, että tulen muistamaan sen ikuisesti, Strandberg sanoi.

Hän muistutti nuoria paitsi pitämään unelmistaan tiukasti kiinni ympäristön mahdollisesta vastustuksesta huolimatta, myös uskalluksesta pyrkiä niitä kohti.

– Itselleni tuli lukiossa vähän sellainen aikuismaailman paine, että pitäisikö sittenkin keksiä jokin oikea ura ja ryhtyä joksikin muuksi kuin näyttelijäksi. Onneksi ystäväni päättäväisesti kannustivat minua hakemaan teatterikorkeakouluun sanomalla, että jos et hae, et ainakaan pääse, ja jos haet, saatat vaikka päästäkin.

Strandberg haki ja pääsi sisään ensiyrittämällä.

Pelkkää onnistumista ja ilon hetkiä ei unelma-ammatissakaan ole, senkin Strandberg tietää. Toisinaan esitettävät teokset epäonnistuvat ja jokaisen työuralle mahtuu myös huonoja päiviä. Niistä ei hänen mukaansa kannata lannistua.

– Kaiken perustana on itsensä hyväksyminen. Kun sinulla on oman itsesi hyväksyntä, epäonnistumiset ja ei-vastauksetkaan eivät tunnu niin musertavilta.

Strandberg painotti, että uskaltamalla on jo askeleen lähempänä unelmansa toteutumista. Joskus riskinotto kannattaa, toisinaan voi joutua käymään läpi runsaastikin esteitä ennen maaliin pääsyä.

– Tie maaliin ei ole aina suora, vaan joskus pitää vähän kiertää. Jos et vaikka pääse ensimmäisellä kerralla haluamaasi kouluun, voi olla, että päädytkin määränpäähän jotain toista reittiä, hän rohkaisi.

Christoffer Strandbergin mukaan tärkeää on säilyttää lapsenomainen uteliaisuus maailmaa kohtaan läpi elämän ja pitää kiinni ikiomista unelmistaan, olivat ne sitten suuria tai pieniä.

– Älä koskaan anna kenenkään sanoa unelmiasi tyhmiksi, vaan pidä niistä kiinni. Vaikka kaikki haaveet eivät välttämättä toteudu, niihin kannattaa silti uskoa ja niitä kohti hakeutua. Jos uskaltaa, on jo askeleen lähempänä unelmaa, Strandberg kannusti.

Yläkoulujen Dreams-kouluvierailun mahdollisti Uudenkaupungin Sanomat osana lehden 130-vuotisjuhlavuotta.

Päivi Sappinen