Joulukirkon kohtalo vielä epäselvä

0
Koronaepidemian takia asetetut kokoontumisrajoitukset estävät myös jumalanpalvelusten ja muiden vastaavien tilaisuuksien järjestämisen kirkoissa ainakin 23. joulukuuta asti.

Varsinais-Suomen koronaryhmän suositukset sekä aluehallintoviraston asettamat kokoontumisrajoitukset vaikuttavat myös seurakunnan toimintaan.

Uudenkaupungin seurakunnan kirkollisissa toimituksissa noudatetaan aluehallintoviraston määräystä, jonka mukaan sisätiloissa julkisiin tilaisuuksiin voi osallistua enintään 10 henkilöä. Eli niin kaste-, vihki- kuin siunaustilaisuuksissa suurin sallittu osallistujamäärä on 10 henkilöä. Tähän lukuun eivät kuitenkaan sisälly pappi, kanttori ja suntio. Hautaan siunauksissa voidaan pastoraalisista syistä ylittää sallittu maksimimäärä, jotta vainajan kaikkein läheisimmät ihmiset pääsevät mukaan.

Kastetilaisuudet järjestetään seuraavan kolmen viikon ajan aina seurakunnan tiloissa, eivätkä papit osallistu muistotilaisuuksiin tai kastekahveille.

Ulkona järjestettäviin tilaisuuksiin voi osallistua enintään 20 henkilöä. Tilaisuuksiin osallistujien toivotaan käyttävän maskia.

Jumalanpalvelukset striimataan sunnuntaista alkaen ilman paikalla olevia seurakuntalaisia.

Seurakunnan kokoava toiminta aikuisille keskeytetään 23.12. asti.

– Haluan kuitenkin korostaa, että seurakunnan työntekijät ovat töissä aivan normaalisti ja esimerkiksi diakonit ottavat asiakkaita vastaan sopimuksen mukaan. Jouluaika on diakoniatyölle yksi vuoden kiireisintä aikaa ja saamamme taloudellisen lisäavustuksen turvin olemme voineetkin tukea ahdingossa olevia perheitä esimerkiksi ruokalahjakorttien muodossa, selvitti kirkkoherra Juhana Markkula.

Seurakunnan lasten ja nuorten (alle 20-vuotiaat) sisätiloissa tapahtuvaa pienryhmätoimintaa voidaan jatkaa turvaohjeet huomioiden.

Nykyiset rajoitukset ovat voimassa jouluaatonaattoon, eli jouluaaton ja joulupäivän kirkollisten tilaisuuksien kohtalo on vielä auki.

– Joulunpyhien tilanne selviää myöhemmin ja siitä viestitään, kun viranomaisten ohjeet niiden osalta ovat tiedossa. Varustaudumme kuitenkin jo nyt siihen että myös joulun kirkolliset tilaisuudet pitää viettää ilman yleisöä, kertoi kirkkoherra Juhani Markkula.

Kirkkoherranvirasto on palvelee asiakkaita vain puhelimitse.

– Joulua ei kuitenkaan ole peruttu. Seurakunta toimii netissä ja työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse. Joulu tulee sittenkin, korosti kirkkoherra Juhani Markkula.

Myös Kauneimmat joululaulut perutaan

Koronaepidemian aiheuttamien koronarajoitusten takia joudutaan tältä joululta perumaan myös Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet.

– Joululauluja ei tarvitse jättää laulamatta tänäkään vuonna. Rohkaisemme hakemaan oman lauluvihon ja viettämään joululauluhetkiä perhepiirissä omissa kodeissa.

– Suosittelemme myös Suomen Lähetysseuran Koko Suomen Kauneimmat Joululaulut -virtuaalitapahtumaa, joka saa ensiesityksensä ensi viikon sunnuntaina Suomen Lähetysseuran Youtube-kanavalla sekä Lähetysseuran ja Kauneimpien Joululaulujen Facebook-sivulla, missä se on katsottavissa aina loppiaiseen asti. Laulujen sanat ovat näkyvissä ruudussa, jotta katsojien on helppo laulaa mukana kotioloissa, kertoi seurakunnan vastaava kanttori Ari Hirvonen.

Lauluvihkoja, joista löytyvät laulujen sanat ja tiedot kolehdin lahjoittamisvaihtoehdoista, jaetaan ilmaiseksi eri puolilla kaupunkia. Lauluvihkoja on jaossa K-supermarket Itäpoijussa, Siivosen kukkapirtissä, Alisenkadun joulupuodissa, Foto-Mikassa, K-market Pikkuherkun postipisteessä ja Uudenkaupungin kirjastossa.

Kalannissa oman lauluvihon voi noutaa kukkakaupasta tai K-marketista. Lokalahdella vihkoja löytyy Vihreästä valosta ja K-marketista. Pyhämaassa kyläkauppa toimii vihkojen jakelupisteenä.

– Toivomme, että rajoitustenkin keskellä ne arkihuolet voi heittää vaikka laulamalla ”Tulkoon joulu”. Sillä kyllä se joulu tulee, kaikesta huolimatta, painotti myös Ari Hirvonen.