Joulun tärkein tavoite on terveyden turvaaminen

0
Koronaepidemia heijastuu myös jouluvierailuihin. Hoivakoteihin pääsee vierailulle, mutta rajoitetusti ja hygieniaohjeita noudattaen.

Uudenkaupungin ikäihmisten parissa työskentelevillä on tälle joululle vain yksi toive:

– Kun vierailette vanhusten luona, asui hän sitten omassa kodissaan tai palveluasumisyksikössä, noudattakaa kaikkia annettuja suosituksia koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Näin siksi, että saisimme yhdessä turvattua niin meidän ikäihmisten kuin heidän kanssaan työskentelevien henkilöiden turvallisuuden, kiteytti vanhustyön johtaja Kirsi Routi-Pitkänen.

Tämän hetkisten suositusten mukaan pitkäaikaishoivan ja -hoidon yksiköissä vierailevien tulisi sopia vierailusta etukäteen. Vierailulle voi tulla 1–2 läheistä kerrallaan ja vierailu saa kestää korkeintaan vartin.

– Tärkeintä on noudattaa annettuja hygieniaohjeita, eli tullaan vierailulle vain terveenä, käytetään käsidesiä ja kirurgista suunenäsuojusta ja pidetään huolta myös turvaväleistä, luetteli Kalannin palvelukeskuksen esimies Sirpa Heilä.

Myös kaupungin kotipalvelun työntekijät korostavat annettujen suositusten noudattamista.

– Mehän emme tiedä kaikkea, mitä asiakkaan kodissa tapahtuu tai ketkä siellä käyvät vierailulla. Toivomme kuitenkin hartaasti, että vanhusten terveyden ja hengen turvaamiseksi annettuja suosituksia noudatetaan myös kotioloissa, painotti kotihoidon esimies Briitta Lehtilä.

Lehtilä muistutti, että monella ikäihmisellä on muistihäiriöitä, eikä voida olettaa, että he itse muistaisivat kaikkia koronalta suojautumiseksi annetut ohjeet.

– On omaisten tehtävä huolehtia siitä, että suosituksia noudatetaan myös jouluna. Ymmärrän hyvin, että moni ikäihminen voi loukkaantua, jopa suuttuakin, mutta nyt ei ole muita vaihtoehtoja, lisäsi Lehtilä.

Tällä hetkellä ei myöskään suositella matkustamista maakuntarajojen yli.

– Vaikka omaista ei tänä jouluna itse pääsisi tapaamaan, on monia tapoja olla yhteydessä. Meille hoitajille voi aina soittaa ja kysellä kuulumisia ja oman joulutervehdyksen voi välittää vaikka skypen tai kännykkävideon avulla, luetteli Kalannin vanhainkodin esimies Tiina Rosten.

Hän myönsi että viidentoista minuutin vierailuaika on monesti hyvin lyhyt.

– Olisikin hienoa, jos jouluvierailulle haluavat lähiomaiset sopisivat etukäteen keskenään vierailuvuoroista, niin, että kaikki eivät pyrkisi paikalle samaan aikaan. Me toivomme lisäksi, että vierailuista sovitaan henkilökunnan edustajan kanssa viimeistään edellisenä päivänä. Näin voimme vähän porrastaa vierailuja ja välttää tungosta.

Vaikka eletään poikkeusvuotta, niin kaupungin palveluasumisyksiköissä vietetään joulua niin perinteisin tavoin kuin mahdollista.

– On jouluruokaa, lahjoja, joululauluja ja pukkikin on luvannut vilahtaa oven välissä, kertoi Tiina Rosten.

Vierailut lähisairaalan osastoilla on kielletty viime torstaista alkaen sairaanhoitopiirin ohjeistuksen mukaisesti. Kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien henkilöiden luona voi kuitenkin aina vierailla, kunhan noudatetaan sairaalan antamia ohjeita.