Joulurauhaa uusin ja perinteisin menoin

0

Huomenna jos Jumala suo, on meidän Herramme armorikas syntymäjuhla ja julistetaan täten yleinen joulurauha. Kehottaen tätä juhlaa hiljaisuudella viettämään ja muutenkin rauhallisesti käyttäytymään.

Joulurauhaa ei tänään julisteta Turussa eikä myöskään Uudessakaupungissa perinteisin menoin.

Turussa julistus on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta julistettu joka vuosi 1300-luvulta lähtien. Myös Uudessakaupungissa joulurauhan julistuksen historia ulottuu satojen vuosien taakse.

Turun joulurauhan julistus on YleTV1:n katsotuimpia lähetyksiä. Se kertoo, että juhlaperinteillä on merkitystä sukupolvesta toiseen.

Tänä vuonna ilman yleisön läsnäoloa esitettävä joulurauhan julistus saa uuden merkityksen. Julistuksen voi tulkita nyt kehotuksena pitää kiinni korona-ajan suosituksista ja ohjeista.

Vaikeista ajoista huolimatta joulujuhla saa olla riemullinen, kuten julistuksessakin todetaan. Joulua ei ole peruttu, päinvastoin, se on erittäin tervetullut.

Tutut asiat hallitsevat suomalaisten joulunviettoa poikkeusaikanakin. Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset hankkivat 1,4 miljoonaa joulukuusta ja 2,5 miljoonaa hyasinttia. Lihatiedotus on selvittänyt, että 75 prosenttia suomalaisista kotitalouksista ostaa joulukinkun.

Uusia jouluperinteitä syntyy koko ajan, yksi esimerkki tästä on Kinkkutemppu-kampanja, jossa kotitalouksien kinkun rasvat kierrätetään uusiutuvaksi dieseliksi. Keräyspisteitä löytyy myös Uudestakaupungista.

Yleisin lahjatoive taitaa tänä vuonna olla samalla kaikkialla: jospa ensi jouluna saataisiin viettää koronavapaa joulu!