Keskittäminen jatkuu pankkialalla

0

Pankkien fuusioituminen ei ole yllättävä uutinen näinä aikoina.

Viimeisin uutinen tältä saralta saatiin tällä viikolla OP ryhmästä. Lokalahden ja Taivassalon Osuuspankit sulautuvat osaksi Lounaisrannikon Osuuspankkia ensi vuoden huhtikuussa.

Pankkialalla on käynyt viime vuosina valtava myllerrys. Nordea karsi pari vuotta sitten konttoriverkostoaan, ja tänä vuonna Kalannin-Pyhärannan Säästöpankki keskitti konttorinsa Laitilaan ja Kalantiin.

Suurin osa hoitaa pankkiasiansa nykyään verkossa. Pankkipalvelujen lisäksi monet muut palvelut ovat siirtyneet nettiin.

Paikallisyhteisössä muutoksia ei aina purematta niellä, eikä kysymys ole pelkästään muutosvastarinnasta. Kaikilla ei ole edes tietokonetta ja älypuhelinta, joilla asioitaan hoitaa.

Arkisten raha-asioiden hoitaminen saattaa aiheuttaa huolta, stressiä ja jopa häpeän tunteita, kun asiat eivät suju entiseen malliin.

Erityisesti muutostilanteissa palvelun tarjoajalla pitää olla riittävästi aikaa ja resursseja neuvontaan. Onneksi tähän on jo kiinnitettykin huomiota ja Vakka-Suomessa digitukea on tarjolla ja siitä levitetään tietoa nyt muun muassa maakunnallisen hankkeen avulla (sivu 15).

Kunnissa pankkien häipyminen katukuvasta voidaan tulkita elinvoiman hiipumisena. Oman ratkaisunsa teki syksyllä esimerkiksi Vehmaan kunta, jonka kunnanhallitus päätti lopettaa asiakassuhteen pankkiin, joka sulki konttorinsa kunnassa.

Koronakriisin vaikutuksia pankkialaan on liian aikaista arvioida. Digitaalinen kehitys jatkuu kaikissa pankkiryhmissä. Silti vuorovaikutus ympäröivään yhteisöön on tärkeää jatkossakin.

OP ryhmän pääjohtaja, Uudenkaupungin konttorissakin työskennellyt Timo Ritakallio linjaa blogissaan, että pankit ovat niin hyvinä kuin huonoina aikoina riippuvaisia toimintaympäristöstään eli alueellaan toimivista yrityksistä ja asukkaista.