Korona-aika nosti koirien kysynnän pilviin

0
Korona-aika on kasvattanut lemmikkien kysynnän pilviin. Halukkaita ostajia on jonoksi asti, ja kasvattajat ovat nyt erityisen tarkkana siitä, kenelle pentuja myyvät. Päivi Valtonen kertoo, että borderterrierien kysyntä on ollut tänä vuonna moninkertaista aiempiin vuosiin verrattuna.

Parin kuukauden ikäinen jackrussellinterrieri Hilla singahtaa ovelle iloisesti pompahdellen. Pikkuruinen häntä vispaa puolelta toiselle vimmatusti ja terävät naskalihampaat tarttuvat terhakkaasti kiinni varpaaseen. 

– Hilla rakastaa kaikkia ja on innolla mukana kaikenlaisessa touhussa, nauraa pennun omistaja Johanna Blomberg

Hän kutsuu koiranpennun kotiutumista leikkisästi työvoitoksi. 

– Lasten kanssa olimme toivoneet koiraa jo pitkään, ja viimein saatiin myös perheen isä ajatuksen taakse. Keväällä aloin kysellä pentuja ja lokakuussa Hilla kotiutui. Odotusaikaa tuli siis sellaiset puoli vuotta, eli ihan maltillisesti. 

Blomberg oli kevään ja kesän aikana yhteydessä useaan kasvattajaan. Monesta kennelistä vastattiin suoraan, että kysyntää on valtavasti ja jonot pitkiä. Ensimmäinen jonotus kuivui kasaan, kun pentuja ei yrityksestä huolimatta tullutkaan. 

– Lopulta meillä kävi tuuri, kun sain yllättäen ilmoituksen toiselta kasvattajalta, että meille olisi pentu, Blomberg kertoo. 

Lemmikkien kysynnän on koronan aikana uutisoitu nousseen poikkeuksellisen korkeaksi. Uusikaupunkilaisessa Rantakaupin kennelissä karkeakarvaisia mäyräkoiria ja kääpiösnautsereita kasvattava Kirsi Saarnio allekirjoittaa uutiset. 

– Kysynnässä on ollut selkeä piikki oikeastaan kesästä lähtien, ja ihan kaikenlaiset kyselijät ovat nyt liikkeellä. Vaikka itse kasvatan mäyräkoiria ainoastaan metsästyskäyttöön, olen saanut runsaasti viestejä, että eikö nyt kuitenkin voisi kotikoiraksi ottaa. Kärsimättömyys näkyy ihmisten käytöksessä, Saarnio kertoo. 

Kovan pentukuumeen kourissa saattaa unohtua lemmikin omistamisen perusasiat. Saarnio kertoo räikeistä tapauksista, joissa pentua ollaan oltu valitsemassa sohvan värin mukaan tai kysytty, voisiko pennun toimittaa postitse. 

– Nyt, kun monella on ollut valheellisen paljon vapaa-aikaa ja etätöitä, on ajateltu ottaa lemmikki siihen seuraksi ajattelematta tarkemmin, mitä koiran ottaminen tarkoittaa. Se tulee olemaan elämässä mukana seuraavat 10–15 vuotta, ja jokainen koira, oli sitten kuinka pieni tahansa, pitää myös kouluttaa, Saarnio muistuttaa. 

Myös borderterrierejä kasvattava Päivi Valtonen kertoo saaneensa runsaasti viestejä, joissa koira haluttaisiin saman tien. 

– Moni sanoo ihan suoraan, että voisin nyt ottaa, kun on tätä aikaakin. Vallalla on ollut vähän omituinen käsitys siitä, että koiranpentuja voisi ostaa kuin kaupan hyllyltä sillä aikataululla kuin itselle sopii. Kyseessä on kuitenkin elävät luontokappaleet, jotka saavat pentuja silloin, kun niitä on tullakseen, Valtonen huomauttaa.  

Pentujonoon ilmoittautuminen ei vielä automaattisesti tarkoita karvanaperon kotiutumista. Aina astutus ei onnistu, tai synnytyksessä ilmenee komplikaatioita. Saarnion kennelin viimeisimmästä pentueesta jäi hankalan synnytyksen päätteeksi henkiin vain yksi pentu. 

Pentua odottavassa perheessä pettymys voi olla kova, kun odotettua koirakaveria ei saadakaan suunnitellussa aikataulussa. Kasvattajat kuitenkin kehottavat pitämään maltin mukana pennun hankinnassa, jotta ei tulisi tukeneeksi laitonta pentutehtailua. 

Pennun vanhemmat ja elinolosuhteet pitää sekä Valtosen että Saarnion mukaan aina päästä tarkastamaan ennen pennun kotiutumista. 

– Jos kasvattaja lupaa luovuttaa pennun jossain parkkipaikalla tai yrittää myydä sitä rekisteröimättömänä, on taustalla melko varmasti jotain hämärää, Saarnio sanoo.  

Kasvattajat pitävät tiettyä odotusaikaa hyvänäkin asiana. Kuukausien, tai jopa vuosien, odotus karsii ajan kanssa pentujonosta pois ne, joiden ajatus omasta koirasta ei ollutkaan välttämättä loppuun saakka mietitty. 

– Tämä tilanne karsii ehkä hyvällä tavalla jyvät akanoista. Ne, jotka ovat valinneet rodun omaan elämään ja perheeseen sopivaksi, jaksavat kyllä myös odottaa hieman pidempään, sanoo Päivi Valtonen. 

Hän korostaa, että hankintapäätöstä tehdessä juuri sopivan rodun etsiminen on tärkeää. 

– Kannattaa tehdä huolellinen pohjatyö, jotta löytää rodun, joka on juuri itselle sopiva. Mahdollisesti voi olla hyvä myös valita kasvattaja, jonka kasvatusidea vastaa omia ajatuksia. Jos itse saan joukkoviestin, joka on selvästi mennyt kaikille kasvattajille, se menee suoraan roskakoriin, Valtonen kertoo. 

Blombergeille oikea rotu oli selvillä jo varhain. Toimelias, eloisa ja valpas jackrussellinterrieri sopii perheen aktiiviseen elämäntapaan. 

– Haluttiin sellainen koira, joka tykkäisi olla mukana kaikenlaisessa touhussa, me kun tykätään mökkeillä, veneillä ja kalastaa. Yhtenä kriteerinä oli myös lyhyt ja helppohoitoinen turkki, josta esimerkiksi punkit on mökkeillessä helpompi havaita. Tämä on myös hyvin kompaktin kokoinen, joten se kulkee mukana kätevästi, Johanna Blomberg luettelee. 

Riistaviettiäkin rodun edustajilla on. 

– Hilla ei kyllä vielä tajua metsästää muuta kuin kärpäsiä, Blomberg nauraa. 

Vaikka arki on naskalihampaisen ja öisin herättelevän pennun kanssa ajoittain raskastakin, on Hilla jo lyhyessä ajassa tuonut Blombergien perheeseen valtavasti iloa. 

– En olisi uskonut, kuinka paljon koira voi antaa sisältöä elämään. Hilla on yhdistänyt perhettä aivan uudella tavalla ja repii meidät ylös sohvanpohjalta silloinkin, kun on pimeää ja masentavaa. Koiran ottaminen oli ehdottomasti oikea päätös, Johanna Blomberg tuumii.

Päivi Sappinen