Koronajoulun pienet ilot

0

Mitä hyvää korona-aika on tuonut tullessaan? Ainakin pienet ilot.

Kriisiaikana hyvän mielen ainekset löytyvät konkreettisesti läheltä, luonnosta, läheisistä tai naapurin hyvän joulun toivotuksesta.

Tuleva joulu on monille erilainen kuin aikaisemmat. Sukupolvia ja eri talouksissa asuvia perheyhteisöjä yhdistäviä kokoontumisia ei voi järjestää, jotta pandemia ei leviäisi. Ihminen on sopeutuvainen.

Fyysisestä etäisyydestä huolimatta meillä on digiaikana mahdollisuus olla yhteydessä läheisiimme. Perinteiset joulutervehdyksetkin voi ottaa tänä jouluna käyttöön. Vielä ehtii kirjoittamaan vaikka joulukortin tai -kirjeen, jonka voi pudottaa yksinään joulua viettävän postilaatikkoon.

Koronajoulu jää historiaan, ja siitä tulee sukupolvikokemus samalla tavoin kuin olivat aikoinaan sotajoulut tai lama-ajan joulut.

Uudessakaupungissa korona-aika on lisännyt luovuutta monin tavoin koko vuoden aikana. Hyvänä esimerkkinä käy esimerkiksi nyt joulun aikana Uudenkaupungin liikuntapalveluiden järjestämä joulusuunnistus, joka kannustaa lähtemään liikkeelle tonttuja bongailemaan.

Vanhat Talot ry:n järjestämästä joulukalenteri-ikkunasta on tullut odotettu perinne, ja myös se tarjoaa mukavan porkkanan lähteä ulkoilemaan puutalokaupungin kaduille.

Jos iloisen joulutunnelman hakeminen vesisateessa ja pimeydessä tuntuu vaikealta, lohduttavaa on tieto, että eilisestä lähtien olemme muutoinkin kuin symbolisesti kulkemassa jälleen valoa päin.

Eilen oli talvipäivänseisaus, ja vuoden pimein päivä. Tästä päivästä lähtien päivät alkavat pidentyä hitaasti, mutta varmasti.

Maanantaina päivän pituus oli Uudessakaupungissa 5 tuntia 36 minuuttia, mutta ensi viikolla uudenvuodenaattona jo kymmenen minuuttia pidempi. Tammikuun viimeisenä päivänvaloa on jo 7 tuntia 49 minuuttia.