Novida ja lukio etäopetukseen

0

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri antoi tiistaina koronaepidemiaan liittyen tukun uusia suosituksia. Uudessakaupungissa suositukset päätettiin ottaa käyttöön täysimääräisesti. Opetustoimen osalta tämä tarkoittaa sitä, että Uudenkaupungin lukiossa siirrytään etäopetukseen maanantaista alkaen.

Ammatillisessa opetuksessa siirrytään etäopetukseen jo tänään torstaina. Novidan opiskelijoiden työssäoppimisjaksot kuitenkin jatkuvat normaalisti, jos työpaikka sen sallii. Lisäksi logistiikan ajo-opetusta järjestetään yksilöopetuksena, mutta ensisijaisesti valmistuville opiskelijoille. Erityisen tuen opiskelijalla on mahdollista saada ohjausta myös oppilaitoksessa.

– Keväällä saadut kokemukset etäopetuksesta ovat nyt suureksi hyödyksi. Olemme koko syksyn varautuneet siihen, että lähiopetuksesta joudutaan siirtymään etäopetukseen ja esimerkiksi tänä syksynä opintonsa aloittaneille on opetettu etäopiskelussa tarvittavia taitoja ja välineitä. Luotan siihen, että näistä muutamasta etäopetusviikosta selvitään hyvin, sanoi Novidan apulaisrehtori Juha Jokinen.

Toisen asteen opiskelijoiden etäopetus jatkuu joululomiin saakka. Ylä- ja alakouluissa jatketaan lähiopetusta normaalisti.

– Vaikka kouluissa on koko syksy jouduttu elämään erilaisten rajoitusten ja turvatoimien kanssa, niin silti on äärettömän tärkeää, että oppilaat voidaan pitää lähiopetuksessa, totesi Uudenkaupungin opetustoimenjohtaja Arja Kitola.

Jatkossa kuitenkin kaikkien koulujen henkilökunta käyttää kasvomaskeja ja myös yläkoulun oppilaat ottavat kasvomaskit käyttöön.

– Maskien jako oppilaille alkaa viimeistään maanantaina. Oppilaita myös opastetaan maskien käyttöön ja niiden oikeaoppiseen hävittämiseen, kertoi Kitola.

Jos tartuntaketjuja tulee, kouluissa hyödynnetään määräaikaista etäopetusta tartuntaketjujen katkaisemiseksi ja jäljityksen tehostamiseksi. Jos tartuntoja todetaan, opetusryhmä asetetaan karanteeniin. Lähiopetuksessa ja koululiikunnassa vältetään lähikontakteja ja kontaktilajeja.

Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökunta käyttää ensisijaisesti kasvomaskeja tai vaihtoehtoisesti kokokasvovisiiriä. Aivan pienimpien lasten kanssa työskentelevät käyttävät suojaimia mahdollisuuksien mukaan.

Kansalaisopistossa alle 20-vuotiaille suunnattu opetustoiminta jatkuu normaalisti.

– Sen sijaan yli 20-vuotiaille suunnattu kurssitoiminta jää joko nyt tauolle tai jatkuu etäopetuksena. Jokainen opettaja saa itse ratkaista, onko kyseisen aiheen opettaminen etänä mahdollista, kertoi Vakka-opiston rehtori Jussi Kauranen.

Suuri osa kansalaisopiston tämän syksyn kursseista päättyi jo viime viikolla, joten opetustoimintaan ei rajoitusten takia synny suurta lovea.

– Olen ilahtunut, että lasten ja nuorten harrastustoiminta saa jatkua. Se on monessa suhteessa tärkeä asia ja etenkin nyt, kun säät eivät juuri suosi ulkona liikkumista tai leikkimistä, painotti Kauranen.