Metsästä haetaan rauhaa, luontoelämyksiä ja hyvinvointia, siellä vaelletaan, tarkkaillaan lintuja sekä marjastetaan ja sienestetään.
Korona-aikana metsien virkistyskäyttö on kasvanut, ja kuntien ja yhdistysten ylläpitämillä luontopoluilla on ollut ajoittain jopa ruuhkaa. Tilaa metsissä silti riittää, sillä Suomen luonnonvarakeskuksen Luken mukaan Suomen pinta-alasta metsätalousmaata on 78 prosenttia.
Meri on uusikaupunkilaisille tärkeä virkistyksen lähde, mutta sen ympärivuotinen hyödyntäminen ei ole yhtä helppoa kuin lähimetsien.
Uusikaupunki selvittää nyt kyselyssään kaupunkilaisten ajatuksia taajamametsistä. Vastaajat saavat esittää toiveita esimerkiksi valaistuksesta ja luontopolkujen kunnosta.
Kantaa voi ottaa myös retkipaikkojen määrään ja siihen, pitäisikö niiden esteettömyyteen kiinnittää enemmän huomiota. Kuntalaisten huolen aiheet, kuten mahdolliset vaaroja aiheuttavat paikat, kartoitetaan kyselyssä.
Taajamametsäkysely on avoinna vielä viikon verran ja viimeinen vastauspäivä on ensi viikon tiistaina. Sen tuloksia käytetään parhaillaan laadittavassa taajamametsien kunnossapitoluokituksessa.
Metsäkyselyn tietoja hyödynnetään vireillä olevassa keskusta-alueen yleiskaavoituksessa ja muussa maankäytön suunnittelussa. Asukkaat voivat kertoa käsityksiään taajamametsien merkityksestä asuinalueiden melu- ja äänisuojana.
Monet nauttivat metsäkävelyistä eniten omissa oloissaan, kaukana rakennetuista luontopoluista, mutta myös kaupungin ylläpitämiä kohteita tarvitaan.
Hyvä esimerkki metsien virkistyskäytön lisäämisestä ovat frisbeegolfradat. Ne ovat lisänneet erityisesti nuorten miesten innostusta lähteä lähiluontoon.