Joulu toi tullessaan kotimaiset joulukukat. Suomalaiset ovat perinteisesti olleet innokkaita joulukukkien ostajia, ja koronan lisäämä puutarhainnostus ennakoi vilkasta kysyntää myös joulukukille.
– Joulukukat ovat monelle suomalaiselle tärkeä osa joulua, sillä perinteet ulottuvat liki 200 vuoden päähän, sanoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.
Kauppapuutarhaliitto arvioi koko joulukukkasesongin arvoksi noin sata miljoonaa euroa. Luku sisältää myös tuontikukat kuluttajahinnoin. Noin 70 prosenttia kotitalouksista hankkii kukkia joko omaksi ilokseen tai joulutervehdyksiin muille.
Kuluttajatutkimusten mukaan ostajalle on yhä tärkeämpää tuotteiden kotimaisuus. Joulukukkien kestosuosikeista eli joulutähdistä, hyasinteista, ritarinkukista ja tulppaaneista valtaosa viljellään kotimassa.
Joulukukkien viljely käynnistyi varhaisimmillaan jo ennen juhannusta ensimmäisten joulutähtien pistokkaiden istutuksilla. Suomessa kasvatetaan noin 1,5 miljoonaa joulutähteä. Punaisten joulutähtien lisäksi markkinoilla on valkoisia joulutähtiä sekä upeita erikoislajikkeita.
– Uusia värejä ja lajikkeita tulee vuosittain erityisesti joulutähdelle, mutta perinteiset lajikkeet pitävät pintansa. Joulutähden käyttö leikkokukkana on myös palaamassa muotiin vuosikymmenien tauon jälkeen, Jalkanen kertoo.
Joulu aloittaa myös sipulikukkien sesongin. Hyasinttien ja ritarinkukkien sipulit on istutettu syksyllä. Jouluksi viljellään vajaat kolme miljoonaa hyasinttia, yli miljoona ritarinkukkaa ja noin viisi miljoonaa tulppaania.
Sipulikukkien suosikkivärit jouluna ovat punainen, valkoinen ja vaaleanpunainen. Sipulikukkien kausi jatkuu joulun jälkeen tulppaaneihin.
Joulutähtien ja sipulikukkien lisäksi Suomessa viljellään jouluksi myös noin miljoonaa muuta ruukkukukkaa. Näitä ovat esimerkiksi atsalea, joulukaktus, jouluruusu ja tulilatva. Kotimaisia joulukukkia viljelee Suomessa reilut sata puutarhaa.
Viisi vinkkiä joulukukkien hoitoon
Joulutähti, hyasintti ja ritarinkukka ovat tärkeä osa suomalaista joulua. Kauppapuutarhaliitto vinkkaa joulukukkien ystäville viisi helppoa vinkkiä, joilla joulukukat saa pysymään kauniina pyhien yli.
Suomalaiseen jouluun on kasvatettu kukkia, jotka pärjäävät mainiosti kaamoksenkin keskellä. Joulukukat eivät tarvitse valoa jouluna, vaan ne viihtyvät ja ilahduttavat lähes missä vain. Toki vähäinenkin luonnonvalo on hyväksi, etenkin joulutähdelle. Joulukukkia ei tarvitse lannoittaa tähän vuoden aikaan.
Joulutähti on arka kylmälle ja viimalle, siksi se kannattaa sijoittaa huoneenlämpöiseen, vedottomaan paikkaan. Jos tuuletat, nosta siksi aikaa joulutähti pois mahdollisen vedon läheltä. Joulutähti viihtyy paremmin hieman kuivana kuin liian märkänä.
Hyvä nyrkkisääntö on kastella joulutähteä niukasti parin kolmen päivän välein. Kasteluntarvetta kannattaa testata välillä nostamalla ruukkua. Jos ruukku tuntuu kevyeltä, joulutähteä kannattaa kastella.
Hyasintti ja ritarinkukka saavat kaiken voimansa sipulista, siksi niitä ei tarvitse juurikaan kastella. Erityisesti ritarinkukka pärjää ilman vettä. Hyasintille voi silloin tällöin antaa hieman vettä, se hieman edesauttaa kukkimista. Runsas kastelu pidentää kukkavartta. Pitkäksi venähtäneen kukkavanan voi leikata veitsellä maljakkoon.
Joulun sipulikukat viihtyvät viileässä, joten ainakin yöksi ne kannattaa nostaa viileään paikkaan, jos haluaa niiden kestävän pidempään Tulppaanikimpun saa kestämään pidempään, kun maljakon nostaa yöksi viileään ja tulppaaneille muistaa vaihtaa viileän veden parin päivän välein.