Poikkeusaika on tiivistänyt yhdistysten yhteistyötä

0
Outi Pietilä (vas), Merja Mänty, Mia Helén ja Hanna-Kaisa Vuola löysivät vaikeasta vuodesta myös valopilkun – yhdistysten välinen yhteistyö on tämän vuoden aikana tiivistynyt huomattavasti. Toivelahja lapselle -keräyksen lahjatoiveetkin saatiin toteutettua ennätysajassa.

MLL:n Ipana-Messin pitkä pöytä täyttyy leluista, joulupaperista ja lahjanauhasta. Vuosittain toteutettavan Toivelahja lapselle -keräyksen lukuisat lahjoitetut lahjat kaipaavat ympärilleen vielä lahjakääreitä. Tänä iltana paketointitalkoisiin osallistuvat paikallisyhdistyksen hallituksen jäsenet Merja Mänty , Outi Pietilä , Mia Helén ja Hanna-Kaisa Vuola .

Keräys on tänä vuonna onnistunut vielä aiempaa jouhevammin. Kaikki lahjatoiveet saatiin täytettyä ennätysajassa.

– Koskaan aiemmin tilanne ei ole ollut näin hyvä, vaan yleensä olemme joutuneet markkinoimaan ahkerasti, että saamme kaikki toiveet täytettyä, iloitsee hallituksen puheenjohtaja Outi Pietilä.

Poikkeuksellinen aika on herättänyt ihmisissä halun auttaa. Paketointitalkoisiin ja muihin tehtäviin on ilmoittautunut ennätysmäärä vapaaehtoisia.

– Vapaaehtoisista on ollut suuri apu. Kaikille on yritetty keksiä jotain mieluisaa tekemistä,  Merja Mänty kertoo.

Yhteistyön tiivistyminen on näkynyt MLL:n aktiivien mukaan paikallistasolla keväästä lähtien. Kaikkia koskeva haasteellinen tilanne on saanut yhdistykset yhdistämään voimansa aivan uudella tavalla.

– Heti keväällä koronan iskiessä tuli olo, että jollain tavalla halutaan paikallisia lapsiperheitä olla auttamassa, ja silloin tuli perheiltä ihan konkreettisia pyyntöjäkin, että voidaanko olla apuna, kun koulut suljettiin ja monien vanhempien tulot olivat epävarmat. Silloin saatiin hyvin nopealla aikataululla A-kilta mukaan yhteistyöhön ja päästiin toteuttamaan ruokajakoa lapsiperheille, selvittää Hanna-Kaisa Vuola.

Ensimmäinen onnistunut jako poiki lisää yhteistyötä ja pian mukana oli myös Asukasluotsaus-hanke. Mukaan lähti lisäksi alueen yrityksiä ja isompi ruokajako toteutettiin myöhemmin keväällä.

– Tokihan yhdistyksissä tehdään porukalla paljon, mutta kun yhdistykset tekevät yhdessä, saadaan paljon enemmän hyvää aikaan, Mia Helén huomauttaa.

Kesän puistotreffien välipaloihin MLL sai tukea Uudenkaupungin suomalaisen seuran säätiöltä, ja lahjoitusvaroin syksyn perhekahviloissa pystyttiin tarjoamaan kävijöille myös lounasta.

Crusellissa järjestetty Toivontuoja-yhteisnäyttely poiki rahalahjoituksen lisäksi taideteoksen Ipana-Messin kävijöiden iloksi, sekä syksyllä perheille järjestettyä taidepaja-toimintaa.

– Tämäkin kaikki lähti liikkeelle siitä, että alettiin tehdä yhteistyötä, joka poiki taas uusia juttuja, Vuola sanoo.

Yhtenä esimerkkinä paikallisten toimijoiden yhteistyöstä on myös kaupunkiin syntyville uusille asukkaille ja heidän perheilleen tämän vuoden aikana jaettu vauvapaketti.

MLL:n puuhanaiset kokevat kuluneen vuoden olleen järjestökentällä positiivisella tavalla poikkeuksellinen. Yhtä laajamittaista yhteistyötä ei heidän mukaansa ole aiemmin tehty.

– Uusikaupunki on todella näyttänyt parhaat puolensa. Kun keväällä ensimmäinen ajatus oli, että kaikki toiminnan edellytykset menevät jäihin, on ollut upeaa huomata, mitä kaikkea olemme yhteistyössä muiden kanssa lopulta saavuttaneet, Pietilä kiittelee.

Koronavuosi on osoittanut myös konkreettisesti, että kun apua tarvitaan, sitä ollaan myös valmiita antamaan. Yhdistysten välisellä yhteistyöllä apua on ollut mahdollista jakaa aiempaa useammalle.

– Toivottavasti tänä vuonna alkanut yhteistyö jatkuu myös tämän vaikean ajan jälkeen. Yhdessä tehden pystymme turvaamaan kaikkien ihmisten hyvinvoinnin tässä kaupungissa. Kun välillä yhdistetään voimia, saadaan paljon hyvää aikaan, Mia Helén kiteyttää.

Päivi Sappinen