Poliisin joulua väritti takaa-ajo Laitilassa

0

Lounais-Suomen poliisilla oli hälytystehtäviä jouluaaton aamun ja sunnuntaiaamun välillä yhteensä 834. Tehtävistä lähes 70 prosenttia oli Varsinais-Suomessa ja reilut 30 prosenttia Satakunnan puolella.

Vuonna 2019 vastaavana ajankohtana hälytystehtäviä on ollut yhteensä 738. Tehtävät ovat prosentuaalisesti jakautuneet samalla tavalla maakuntien kesken kuin tänäkin vuonna.

Poliisin tehtävistä tänä jouluna lähes joka viidennes oli kotihälytys Varsinais-Suomen alueella. Satakunnan tehtävistä joka kymmenes oli kotihälytys.

Viime vuonna vastaavana ajankohtana kotihälytyksiä oli 90 kappaletta koko Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella, nyt 124 kappaletta. Näin ollen kotihälytysten kasvu on selkeä viime vuoteen verrattuna.

Rattijuopumukseen liittyviä tehtäviä poliisilla oli joulun aikana Varsinais-Suomessa 33 ja Satakunnassa 21 kappaletta. Vastaavana ajankohtana viime vuonna määrät olivat 25 ja 14. Näin ollen molemmissa maakunnissa oli kasvua rattijuopumusten määrässä.

Poliisia työllistivät joulun aikana kaksi takaa-ajoa, joista ensimmäinen päättyi Ruskolle joulupäivänä ja toinen Mynämäelle tapaninpäivänä. Kukaan ei loukkaantunut kummassakaan tapahtumassa.

Jälkimmäisen tapahtumat saivat alkunsa, kun Uudenkaupungin poliisipartio yritti pysäyttää myöhemmin anastetuksi selvinnyttä henkilöautoa Laitilassa. Ajoneuvon kuljettaja ei noudattanut pysäyttämiskäskyä ja tilanne venyi yli puolen tunnin mittaiseksi takaa-ajoksi.

Takaa-ajon yhteydessä anastetun auton kuljettaja ajoi poliisin piikkimattoon. Pian tämän jälkeen kuljettaja hylkäsi auton ja lähti juosten metsään. Kuljettaja tavoitettiin myöhemmin ja hän on nyt pidätettynä.

33-vuotiasta eurajokelaista miestä epäillään mm. virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta, näpistyksestä ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Anastetussa autossa matkustajana ollut 56-vuotias turkulaismies otti luvatta käyttöön poliisiauton, joka oli lähellä anastetun auton hylkäyspaikkaa Kivijärventiellä. Mies ajoi poliisiautolla huomattavaa ylinopeutta Eurantiellä ja valtatie 8:lla.

Turkulaismies pysäytti poliisiauton Mynämäen puolella valtatie 8:lla ennen poliisin piikkimattoa. Tapahtumaan liittyi useita poliisipartioita Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueelta.

Turkulaismiestä epäillään mm. moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, virkavallan anastuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Kaksikon aiempia liikkeitä tutkitaan myös muiden lähialueen rikosten selvittämiseksi.

Tapaninpäivä oli liikenteessä vilkkaampi kuin sunnuntai ja varsinaisesta paluuliikenteestä ei voinut edes puhua. Keli oli sateinen ja tien pinnat märkiä.

Poliisi kiinnitti huomiota katsastamattomiin ajoneuvoihin, joita on ollut liikenteessä useita. Ajokortteja on otettu pois törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista ja vakavista piittaamattomuuksista yhdistettynä liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Tieliikenneonnettomuuksia poliisin tehtävistä joulun aikana oli tänä vuonna 51 kappaletta. Viime vuonna vastaavana ajankohtana tehtävämäärä on ollut 54.