Venäjällä joulunvietto on vasta edessä

0
Yli kymmenen vuotta Suomessa asunut Aleksandra Siivonen matkustaa normaalisti juhlapyhien ajaksi Venäjälle, mutta tänä vuonna joulun ja uudenvuoden juhlallisuuksia vietetään kotona Uudessakaupungissa.

Kun Suomessa kiireisimmät kantavat jo joulukuusia roskakatoksiin, ollaan itänaapurissa vasta valmistautumassa vuoden tärkeimpiin juhliin.

Venäjällä uusivuosi on suuri kansallinen juhla, ja joulua vietetään ortodoksikirkon noudattaman kalenterin mukaisesti vasta sen jälkeen.

Uudenvuoden ja joulun väliset päivät ovat normaalisti Venäjällä kansallisia vapaapäiviä, jolloin juhlia vietetään monin tavoin. Kuten Suomessa, myös Venäjällä vuodenvaihteen juhlintaan liittyy uskomuksia, riemukkaita juhlallisuuksia ja paljon ruokaa, kertoo kymmenisen vuotta sitten Venäjältä Uuteenkaupunkiin muuttanut Aleksandra Siivonen .

– Joillakin on tapana kirjoittaa tulevan vuoden toiveitaan paperille, joka sitten keskiyöllä sytytetään palamaan. Tuhkat ripotellaan samppanjalasilliseen ja juodaan. Näin toiveiden uskotaan täyttyvän, hän kertoo.

Kaupungeissa ja kylissä järjestetään vuodenvaihteessa runsaasti erilaisia esityksiä, kuten tanssia, laulua ja luisteluesityksiä. Museoihin on usein uudenvuodenaattona ilmainen sisäänpääsy ja niissä käydään paljon.

Kodit ja julkiset tilat koristellaan näyttävästi. Myös lumiveistosten tekeminen kuuluu venäläisen uudenvuoden perinteisiin.

– Koristeet ovat länsimaalaistuneet hyvin paljon, mutta edelleen Venäjällä koristellaan enemmän ja värikkäämmin kuin vaikka Suomessa. Usein uudenvuoden juhlallisuuksien suunnittelu aloitetaan jo hyvissä ajoin miettimällä koristeita, ruokia ja kutsuttavia vieraita, Siivonen mainitsee.

Tärkeä hahmo vuodenvaihteen juhlissa on pitkään siniseen tai kultaiseen nuttuun pukeutunut, pitkäpartainen Ded Moroz eli Pakkasukko, joka tuo valon talven keskelle. Pakkasukon apulaisena toimii tämän lapsenlapsi Snegurochka eli Lumityttö.

Aiemmin ankarana nähty Pakkasukko muuttui länsimaalaistumisen myötä hyväntahtoiseksi hahmoksi, joka jakaa apulaisensa kanssa lapsille lahjoja ja karamelleja.

– Tarina kertoo, että alkujaan Pakkasukko vei pahantahtoiset ihmiset metsään ja jäädytti heidät sinne, mutta Pietari Suuri halusi länsimaistaa Venäjää ja siitä saakka myös Pakkasukko on ollut kiltti, Siivonen kertaa.

Vaikka venäläisten omien satuhahmojen tarinat ovat muovautuneet vuosisatojen saatossa länsimaisempaan suuntaan, Venäjällä juhlan keskiössä ovat ensisijaisesti paikalliset hahmot. Joulupukkia tai jouluisia Disney-hahmoja ei Siivosen mukaan juurikaan näy.

Innokkaimmat uudenvuoden juhlijat kilistelevät juhlamaljojaan yhdeksän kertaa, Venäjän jokaisen yhdeksän aikavyöhykkeen vuoden vaihtuessa.

Vuodenvaihteen juhlapöytään katetaan runsaasti erilaisia ruokia, kuten salaatteja, kaloja, kaviaaria, marinoituja vihanneksia, lihoja ja leivonnaisia. Suosittua juhlaruokaa on esimerkiksi majoneesipohjainen Olivier-salaatti, joka muistuttaa hieman italiansalaattia.

Normaalisti Aleksandra Siivonen suuntaa Venäjälle juhlakauden viettoon, mutta tänä vuonna hän jää koronatilanteesta johtuen Suomeen.

Luvassa on todennäköisesti joulu ja vuodenvaihde, jossa on sekä suomalaisia että venäläisiä perinteitä.

Suunnitelmissa on ainakin valmistaa perinteistä venäläistä sillisalaattia, silliä turkin alla, joka koostuu suolatun sillin päälle kasatuista aineksista, kuten sipulista, punajuuresta, keitetystä perunasta, suolakurkusta ja kananmunasta.

– Siinä on siis silli, jonka päälle kootaan turkki, hän selvittää hymyillen.

Päivi Sappinen