Vuodesta 2020 löytyi myös hyviä asioita 

0
Kevään alkupelästyksen jälkeen vuosi on sujunut jopa ennakoitua paremmin, yrittäjä Mervi Kluuskeri kertoo.

Päättyvä vuosi muistetaan koronasta ja päivästä toiseen toistuvista huonoista uutisista. Vuoteen on silti sisältynyt myös paljon hyviä asioita. Kolme yrittäjää kertoo, mitä hyvää pandemian keskellä on tapahtunut.

Matkailun ja monien sisäliikuntaharrastusten väheneminen on saanut ihmiset etsiytymään muiden harrastusten pariin. Wasaborgin tallilla on tänä vuonna ollut paljon uusia asiakkaita.

– Meillä on aloittanut monta uutta ratsastajaa ja satulaan on myös palannut aikuisia pitemmän tauon jälkeen. Alkeiskurssit ovat nyt olleet tosi suosittuja sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Hienoa oli, että saimme kesällä ratsastusleirit pidettyä, niitä odotettiin kovasti, Laura Heino kertoo.

Vuosi 2020 on muutenkin ollut Heinolle ikimuistoinen ja siihen on mahtunut monta onnen hetkeä. 

– Perheen nuorimmainen, ilopilleri Hilda syntyi helmikuussa ja on ollut ihanaa saada vielä kokea tämä vauva-aika. Heinäkuussa menimme naimisiin mieheni Juhon kanssa ja hääjuhlaa saatiin viettää lähimpien ystävien ja sukulaisten kesken. Alkusyksystä meille saapui berninpaimenkoiran pentu Winston, joka on vielä aika riiviö. Vauvan synnyttyä palasin myös kisaradoille kouluhevoseni Silveradon eli Simon kanssa ja menestystäkin tuli mukavasti.

Tulevaa vuotta Heino odottaa hyvillä mielin. Hän on juuri palaamassa töihin perheen hoitokotiin Salmen Kartanoon.

– Hiukan kyllä jännittää, miten Hildalla alkaa sujua päiväkodissa ja miten arki sitten rytmittyy hoitotyön, tallin pyörittämisen ja perhe-elämän välillä.

Kotona vietetty aika on lisääntynyt ja se on saanut monet katsomaan kotiaan uusin silmin. Kangaskaupassa tämä näkyy siinä, että verho-ostoksilla on käyty tavallista vilkkaammin ja myös muu kotiin liittyvä ja siellä tehtävä kiinnostaa.

Mervi Kluuskeri Kodin Kangastuksesta kertoo, että kevään alkupelästyksen jälkeen yrityksen vuosi on sujunut jopa vähän paremmin kuin odotettiin. Verhojen lisäksi huonekalukankaat ja neulelangat ovat kysyttyjä.

– Olen toimittanut niitä asiakkaiden koteihinkin tässä lähialueella, jos ei ole päästy itse kauppaan. Myös vaateompelu tuntuu lisääntyneen ja olen laajentanut hiukan trikookankaiden valikoimaa. Asiakkaissa on paikallisten lisäksi ollut paljon mökkiläisiä ja turisteja, etätyö ja kotimaan matkailun lisääntyminen näkyy.

Työn ulkopuolella Kluuskerin suurin ilo on pieni lapsenlapsi, joka kasvaa ja voi hyvin.

– Perhe asuu Ranskassa, mutta kesällä he olivat täällä ja nyt saamme taas viettää joulua yhdessä, he karanteenin kautta. 

Keittiöremontteja on tehty tänä vuonna vähintään yhtä paljon kuin ns. normaalivuosina. Yrittäjä Jukka Korpi Kalannin Kaluste Oy:stä kertoo, että tarjouksia on saanut laskea välillä ruuhkaksi asti. Hän tekee mittatilauskalusteita Kalannissa olevalla verstaallaan ja työllistää itsensä lisäksi kaksi työntekijää.

– Keväällä, kun koronatilanne tuli päälle, olin ensin huolissani siitä, miten se vaikuttaa. Silloin myös asiakkaiden kanssa oltiin ehkä tavallista enemmän yhteydessä sähköpostilla. Sitten ihmisiä alkoi taas käydä. En osaa sanoa, onko korona suoranaisesti vaikuttanut keittiöiden uusimisessa, mutta näin voisi ajatella kun ihmiset nyt ovat enemmän kotona.

Työn ulkopuoliseen elämään korona ei juuri ole vaikuttanut, Korpi sanoo.

– Me emme muutenkaan ulkomailla matkustele, joten siinä mielessä ei mikään muuttunut. Ihan hyvä vuosi tämä on ollut.

Pirkko Varjo