Suurin osa on tästä on kohdistunut alueille, joissa tartuntoja on ollut runsaasti.
Uudessakaupungissa kaupungin hammashoito on kevään pysähdyksen jälkeen saatu lähes normaaliksi. Kuntalaisten hampaat saadaan hoidettua.
Ennaltaehkäisevä työ kouluissa ja hoitolaitoksissa on koronan vuoksi ollut tauolla. Sen vaikutukset näkyvät varmasti viiveellä.
Hammaslääkäriliitto painottaa tänä vuonna alkavassa kampanjassaan varhaislapsuuden merkitystä hampaiden hyvinvoinnissa. Perheet saavat vinkkejä siihen, miten lapset saadaan tarttumaan hammasharjaan.
Hyvän suuhygienian ja terveellisten ruokatottumusten omaksuminen lapsena vaikuttaa koko eliniän. 1970-luvulta tuttu hammaspeikolla pelottelu tuskin tepsii nykylapsiin.
Monet muistavat hammasvalistuksessa käytetyt sloganit ”Harjaa hampaat, huuhdo suu, hammaspeikko lannistuu” tai ”popsi, popsi porkkanaa”, mutta nyt tarvitaan ja toivottavasti saadaan uusia ideoita.
Digiaikana esimerkiksi joku koukuttava peli voisi tepsiä lapsiin ja nuoriin.
Hammaslääkäriliiton I love suu -kampanjalle on tilausta muissakin ikäryhmissä. Suun hoitamisen tarve ei ikävuosien myötä vähene, päinvastoin. Suun tulehdukset voivat edesauttaa vakavien sairauksien puhkeamista.
Ei tarvitse mennä montakaan vuosikymmentä taaksepäin, kun monilla suomalaisilla oli suussaan tekohampaat. Laadukkaan hammashoidon ansiota on, että hampaat pysyvät suussa läpi elämän.
Liiallinen sokerin syöminen lisää hampaiden reikiintymisen riskiä. Se ei kuitenkaan ole ainoa huoli. Suun terveyden kannalta vaarallisia ovat myös kiinnityskudossairaus sekä ientulehdukset.