Harmaahaikaroita jäänyt talvehtimaan ennätysmäärä

0
Harmaahaikaroita on jäänyt Suomeen talvehtimaan ennätysmäärä. Tämän yksilön kuvasi Uudenkaupungin sohjoisella merenjäällä Raimo Lakso.

Viime viikkoina on myös Uudenkaupungissa tehty useampikin havainto harmaahaikarasta. Harmaahaikarahan on muuttolintu ja yleensä Suomessa pesivät yksilöt talvehtivat Länsi- ja Etelä-Euroopassa. Lintujen syysmuutto alkaa elokuun puolivälistä ja päättyy marraskuun alussa. Mutta viime vuosina yhä useampi yksilö on jäänyt Suomeen talvehtimaan.

– Talvehtimaan jäävien harmaahaikaroiden määrä riippuu täysin talvesta ja nyt näyttää siltä, että Suomen alueelle on talvehtimaan jäänyt ennätysmäärä harmaahaikaroita, kertoi BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla laskettiin vuodenvaihteessa olevan noin sata harmaahaikaraa ja Ahvenmaalla peräti kolmesataa.

– Vuosittain harmaahaikaroita jää Suomeen talvehtimaan ainakin pieniä määriä ja jos talvesta tulee kovin ankara, niitä myös menehtyy, selvitti Södersved.

Harmaahaikara väijyy saalista matalassa vedessä liikkumattomana seisten. Ravinnokseen lintu käyttää kaloja ja muita rantojen pieniä eläimiä.

– Se, miten lintu selviää talvesta, riippuu täysin siitä löytääkö se sulapaikkoja saalistamista varten. Harmaahaikara kestää kyllä fysiologisesti myös kylmää, kunhan se saa riittävästi ravintoa, painotti Jan Södersved.

Hän neuvookin talvehtimaan jääneiden lintujen kohtalosta huolestuneita antamaan linnuille ruokarauhaa.

– Sulapaikkojen luona ravintoa hankkivien lintujen tulisi nyt antaa olla rauhassa, eikä lähestyä niitä lainkaan. Mikäli linnut pelästyvät ja jättävät paikan, voi korvaavan ruokapaikan löytäminen olla haasteellista.

Etelään muuttaneet harmaahaikarat palaavat takaisin maalis-toukokuussa. Suomen pesimäkannaksi on arvioitu 700–1000 paria. Harmaahaikara on rauhoitettu.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here