Jani Vaitiniemi valmentaa SBS Wirmon tyttöjoukkuetta kohti menestystä

0
Jani Vaitiniemi tunnettiin aiemmin jääkiekkomiehenä, mutta keskittyy nyt salibandyyn.

Autoreitti Santtion kotipihalta Mynämäelle on tullut Jani Vaitiniemelle erittäin tutuksi viime vuosien aikana. Tytär Emmi siirtyi pelaamaan salibandya SBS Wirmoon ja kuskia tarvittiin. Isän vankka urheilutausta palloilulajien parissa oli mynämäkeläisten tiedossa ja pian kuljettajan rooli laajeni.

– Kaudella 2019–20 minua pyydettiin apuvalmentajaksi ja olin mukana A-ikäisten ja B-ikäisten tyttöjen joukkueessa. Viime keväänä yksi valmentajista lopetti ja toinen lähti FBC Loiston liigajoukkueen apuvalmentajaksi. Viime kesänä seurasta kysyttiin, että lähtisinkö A-tyttöjen päävalmentajaksi kyllä se homma minulle kelpasi, Vaitiniemi kertasi päätymistään pääkoutsiksi.

Korona katkaisi SM-sarjakauden ikävään paikkaan. Wirmo on lyönyt luun kurkkuun isommille ja voittanut seitsemästä pelistä kuusi. Tämä rekordi oikeuttaa kymmenen joukkueen sarjassa piikkipaikkaan, kun pelejä on runkosarjassa yhteensä 18.

– Kauden alussa asetettiin tavoite, että ollaan runkosarjassa kuuden joukossa. Ajatuksissa oli jo silloin, että kotietu pudotuspeleihin olisi hyvä saada eli neljän joukossa olisi oltava. Jos ja kun pudotuspeleihin mennään, niin tavoitetta on tarkisteltava, Vaitiniemi mietiskeli myöntäen että mitalimahdollisuus on olemassa.

Alkukauden menestys on monen tekijän summa. Itseluottamus nostettiin huippuunsa Oulussa. Paikallinen ylpeys SSRA oli rahdannut kaikki liigassa pelaavat juniorinsa mukaan kotiotteluun ja Wirmon kädet tärisivät ennen peliä.

– Vaikka heillä oli niin kova nippu kasassa, niin me voitimme pelin 3–5. Silloin tytöt ymmärsivät, että me pystymme pärjäämään isoja seuroja vastaan. Se kasvatti itseluottamusta ja on näkynyt seuraavissa peleissä, Vaitiniemi hehkutti.

Vaitiniemi valmensi USB:ssä hyvin menestynyttä ikäluokkaa yhdessä Hannu Niemen kanssa, mutta mies tunnetaan Uudessakaupungissa ennen kaikkea jääkiekkotaustasta.

Hän pelasi juniorivuosina myös Rauman Lukossa ja teki myös valmennushommia jäällä. Pitkäaikaista kokemustaan lätkän parissa Vaitiniemi hyödyntää niin paljon kuin pystyy.

– Onhan lajeissa paljon samaa. Pelataan viidellä viittä vastaan, molemmissa on pelaajilla mailat ja ympärillä kaukalo. Olen käyttänyt samoja harjoitusdrillejä kuin jääkiekon puolella. Niistä ajoista on jäänyt paljon hyviä juttuja ja pyrin ammentamaan siitä niin paljon kuin pystyn, Vaitiniemi selvitti.

Oman lapsen valmentaminen on lähes aina vuoristorataa, jossa mäet voivat olla jyrkkiä. Vaitiniemen perheessä isoja risteyskohtia ei ole tullut. Emmi viihtyy Janin valmennuksessa.

– Isä on monipuolinen ja osaava valmentaja, joka ei ikinä unohda huumoria. Tullaan hyvin toimeen ja salibandyn parissa ollaan niin kuin muutkin valmentajat ja pelaajat, Emmi luonnehti isäänsä.

Molempien yhteinen huoli on koronatilanteen epävarmuus. Viime kausi loppui ennen huipennusta ja missään nimessä ei toista samanlaista kautta haluta peräkkäin. Varsinkin kun syksy meni niin upeasti. Yhteinen projekti halutaan nyt katsoa loppuun asti.

Uudestakaupungista SBS Wirmon A-tytöissä pelaa lisäksi Emmi Mattila ja Sara Hyytiä . Vehmaalta vahvistukseksi on saatu Laura Piiroinen .

Juha Laine