– Koulujen liikuntasalit ovat keskeisiä liikuntapaikkoja. On tärkeää, että liikkumisympäristöt ovat kaikkien saavutettavissa, liikuntapalvelujen vastaava Heidi Vuori perustelee.
Uudessakaupungissa on yhteensä 14 sisäliikuntasalia. Muutamissa liikuntasaleissa oli jo entuudestaan sähköiset lukot ja näihin asennettiin nyt vain numerokoodilaite.
– Viikaisiin ei tehty muutoksia. Myös Seikow jäi tässä vaiheessa pois, Vuori kertoo.
Kulunvalvonta on yhdistetty käytössä jo vuosia olleeseen sähköiseen Julius-ajanvarausjärjestelmään ja samalla lisättiin verkkomaksumahdollisuus. Jatkossa yksittäisen vuoron varaaminen on mahdollista missä ja milloin vain.
– Voi varata kännykällä ajan ja maksaa sen. Kulkukoodin saa heti, eikä tarvitse odotella hyväksyntää, Vuori sanoo.
Tähän asti vuorojen varaamiseen on liittynyt monta työvaihetta, kun on pitänyt esimerkiksi sopia maksutapa sekä avainten haku ja palauttaminen.
– Se on ollut työläs prosessi asiakkaalle ja henkilökunnalle, Vuori toteaa.
Vakiovuoroissa sama koodi toimii aina omalla vuorolla.
– Koodin voi antaa jokaisen ryhmän jäsenen käyttöön. Osassa saleissa on ollut ovet auki vuorojen ajan ja sisälle on päässyt ulkopuolisia. Saleissa, joissa on ollut avaimet käytössä, on jonkun pitänyt aina päivystää ovella, että kaikki ovat paikalla ja tämä on aiheuttanut sen, että oven väliin laiteen harjanvarsia tai roskiksia, jolloin tulee turhia hälytyksiä kiinteistöpäivystykseen, Vuori kertoo.
Verkkomaksumahdollisuus on käytössä Haapaniemen, Lokalahden, Pyhämaan, Saarniston ja Männäisten saleissa. Samalla pienempien salien käyttöastetta saadaan nostettua.
Myös Hakametsän, Kalannin yläkoulun ja Pohitullin oviin on asennettu numerokoodilaitteet, mutta verkkomaksumahdollisuutta ei ole käytössä vakiovuorojakson aikana.
Näiden salien arkivuorot on varattu seurojen käyttöön ja viikonloppuisin on pelejä ja turnauksia. Kesäaikana myös näissä kolmessa salissa voi olla mahdollista tehdä verkkovarauksia.
Koronaviruspandemia rajoittaa tällä hetkellä liikuntasalien käyttöä.
Samalla on asennettu kameravalvonta Pohitullin, Saarniston, Hakametsän, Kalannin, Männäisten, Haapaniemen ja Lokalahden liikuntasaleihin.
Kameravalvonta tulee tarpeeseen, sillä saleissa on tehty ilkivaltaa, joista on tullut kaupungille siivous- ja korjauskuluja.
– Polkupyörillä ja scooteilla on tultu sisälle saleihin ja tehty kalliisiin lattiapintoihin kuvioita ja jälkiä. Sitten on ollut yleistä hengailua ja roskaamista. Jopa ihmisten jätöksiä on löytynyt seinistä ja lattioilta, Vuori kuvailee.
Hän täsmentääkin, että tarkoitus ei ole kytätä salien käyttäjiä, vaan päinvastoin näin on parannettu liikuntatilojen saavutettavuutta sekä käytettävyyttä niin asiakkaiden kuin työntekijöiden suuntaan.
Vuori kertoo, että kulunvalvonnan muutokset ovat kustantaneet yhteensä noin 25 000 euroa. Summa pitää sisällään ohjelmistojen muutostöitä, uusien lukostojen ja koodilaitteiden asennuksia sekä kameravalvonnan.
Suunnitelmat alkoivat jo vuonna 2019 ja iso uudistus toteutettiin viime vuoden aikana.