Kesätöitä autotehtaalla niin opiskelijoille kuin koululaisille

0
Valmet Automotive rakentaa akkutehtaan Saksaan.

Valmet Automotive tarjoaa tänä vuonna sata kesätyöpaikkaa Uudenkaupungin autotehtaalla, Salon akkutehtaalla sekä Turun toimipaikassa.

– Meidän kesätyöntekijöiden määrä vaihtelee vuosittain, mutta tulevana kesänä pystymme tarjoamaan opiskelijoille suunnattuja paikkoja enemmän kuin vuosiin. Pääosa korkeakouluopiskelijoille suunnatuista kesätyöpaikoista, eli yhteensä neljäkymmentä, on Uudessakaupungissa, kertoi Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Salo.

Kesätyöpaikkoja on opiskelijoille avoinna lähes kaikissa yrityksen toiminnoissa ja lukuisissa eri tehtävissä. Uudessakaupungissa niin tuotannossa, ostossa, SCM-toiminnoissa kuin HR-, ICT-, myynti- ja talousosastoilla.

– Valmet Automotive panostaa kesätyöpaikkojensa laatuun. Tavoitteena on tarjota vastuullisia tehtäviä, joissa opiskelijat voivat hyödyntää koulutustaan ja täydentää osaamistaan käytännön kokemuksilla. Korkeakouluopiskelijoille on tarjolla esimerkiksi esimies- ja tuotekehitystehtäviä sekä kunnossapidon, prosessien ja tuotantorobotiikan suunnittelua. Meillä opiskelijat pääsevät ihan oikeisiin töihin, eikä mapittamaan papereita, Salo alleviivasi.

Kesätyöt ovat yksi olennainen osa autotehtaan ja oppilaitosten välistä, aiempaa tiiviimpää yhteistyötä.

– Teknologisen kehityksen huipulla toimivana yrityksenä meillä on tarjota opiskelijoille monipuolinen näköala kansainväliseen työympäristöön, muistutti Salo.

Se, että autoteollisuus tulee opiskelijoille tutuksi kesätöiden kautta, hyödyttää molempia osapuolia.

– Meillä viime kesänä kesätöissä olleista opiskelijoista puolet jäi kesän päätyttyä taloon tavalla tai toisella. Joku jäi suoraan vakituiseen työhön, joku osa-aikaiseen työhön, joku jäi tekemään opiskeluihin liittyvää työharjoittelua tai opinnäytetyötä, Salo selvitti.

– Toki oli heitäkin, jotka kesän jälkeen totesivat, ettei autoteollisuus ole heitä varten ja onhan sekin nuorelle opiskelijalle tärkeä tieto, kun se oma ”juttu” on vielä haussa, lisäsi Tomi Salo.

Korkeakouluopiskelijoille on tarjolla parikymmentä kesätyöpaikkaa Salon akkutehtaalla. Lisäksi osa auto- ja akkutehtaan kesätöistä sijaitsee Valmet Automotiven Turun toimipaikassa. Näihin kuuluu muun muassa akkuliiketoiminnan tuotekehityksen sekä autonvalmistusliiketoimintaan liittyviä oston, talouden ja ICT:n trainee-tehtäviä.

Autotehtaalla Uudessakaupungissa on tarjolla kesätöitä myös koululaisille, sillä yhtiö on tänäkin vuonna mukana valtakunnallisessa ”Tutustu työelämään ja tienaa” -kampanjassa. Kahden viikon mittaiset työjaksot on ajoitettu kesä-heinäkuuhun. Näitä kesätyöpaikkoja on tarjolla 40 ja ne on suunnattu 15–17-vuotiaille koululaisille.

– En edes muista kuinka pitkään autotehdas on ollut mukana ”Tutustu työelämään ja tienaa” -kampanjassa, mutta vähintään 13 vuotta. Ehkä pidempäänkin.

Vaikka koululaisia ei ikänsä puolesta voi sijoittaa kaikkiin autotehtaan tehtäviin, vaan heille sopivia töitä on harkittava hyvin tarkkaan, pitää henkilöstöjohtaja Tomi Salo tärkeänä sitä, että myös nuoremmat pääsevät kiinni työelämään.

– Autotehtaalla on ollut koululaisia kesätöissä myös vaikeina vuosina, silloin kun tehtaalla ei juuri ollut tuotantoa lainkaan. Nuorten kesätyöllistäminen on toki osa meidän yhteiskuntavastuuta, mutta itse en näe sitä velvollisuutena, vaan sijoituksena tulevaisuuteen.

– Kesätyö ja siihen liittyvä vastuu on tärkeä osa nuoren kasvua ja oppimista. Nuoret tarvitsevat näitä kokemuksia työelämästä ja kyllähän me työnantajana niin sanotusti ampuisimme itseämme jalkaan, mikäli emme olisi mukana nuorten kesätyöllistämisessä, pohti henkilöstöjohtaja Tomi Salo.

Korkeakouluopiskelijoiden kesätyöpaikkojen haku avautui eilen ja ”Tutustu työelämään ja tienaa” -paikkojen maaliskuun alussa. Lisätietoja löytyy Valmet Automotiven omilta kotisivuilta.

Kesätöitä jo tarjolla usealla eri alalla

Vaikka vuosi on vasta aluillaan, on kesätöitä jo tarjolla monen eri alan osaajille. Paikallisista suuryrityksistä myös Yara tarjoaa totuttuun tapaan kesäharjoittelupaikkoja eri alojen opiskelijoille. Kesäharjoittelijoita palkataan Uudenkaupungin tehtaalle kaikkiaan 25. Yaran harjoittelupaikat on suunnattu täysi-ikäisille.

Kaupan alalla on ensimmäisinä tulevan kesän kesätyöpaikat avannut hakuun Turun seudun osuuskauppa ja Uudenkaupungin Tokmanni. Turun seudun osuuskauppa tarjoaa kesätöitä Uudessakaupungissa ja lähikunnissa olevissa S-marketeissa ja Sale-myymälöissä.

Myös paikalliset ravintolat ovat aloittaneet kesätyöntekijähaun. Kesätöihin etsitään muun muassa myös jo vartijoita.

Terveydenhuoltoalalla kesätyöntekijöitä kaivataan niin yksityisiin hoivakoteihin, terveyskeskukseen kuin Vakka-Suomen sairaalaankin.

Autotehtaan tavoin monet suuret yritykset ovat jo mukana ”Tutustu työelämään ja tienaa” -kampanjassa. Näitä alle 18-vuotiaille suunnattuja parin viikon mittaisia kesäduuneja kannattaa pitää silmällä esimerkiksi kauppaketjujen verkkosivujen ja työvoimatoimiston nettisivujen kautta.