Korona vaikuttaa kuntavaaleihin

0

Ylen lauantaina julkistamassa kyselyssä puoluesihteerit uskovat äänestysprosentin kevään kuntavaaleissa nousevan.

Näin siitäkin huolimatta, että korona muuttaa kampanjointia. Jos pandemiaa ei olisi, markettien pihoilla olisi jo vaalikuhinaa.

Ehdokaslistojen kokoamiseen on aikaa enää seitsemän viikkoa.

Pääsiäisen aikoihin huhtikuun alussa eletään vaalien kiihkeintä aikaa. Isoja kansalaistapahtumia tuskin voidaan vielä silloinkaan järjestää.

Keskustelu vaalien siirtämisestä koronan vuoksi ei ole saanut laajempaa kannatusta. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toppuutteli tätä keskustelua joulukuussa muistuttamalla, että vaalit pitää demokratiassa pystyä järjestämään myös poikkeusoloissa.

Neljä vuotta sitten kuntavaalit järjestettiin ensimmäistä kertaa huhtikuussa lokakuun sijaan. Ajankohdan muuttamisella ei ollut erityistä merkitystä äänestysintoon. Etukäteen arveltiin, että valoisa vuodenaika saattaisi tuoda uurnille enemmän äänestäjiä.

Uudessakaupungissa yksi viime kuntavaalien voittajista oli valitettavasti nukkuvien puolue. Äänestysprosentti painui alle 60 prosentin.

Vaalisäätä tärkeämpää on, että puolueet ja ryhmät saavat listoille paljon ja eri-ikäisiä ehdokkaita, jotka ovat sitoutuneet tehtäväänsä täysillä.

Kesäkuussa aloittava valtuusto luotsaa kunnat koronan jälkeiseen aikaan, ja luottamushenkilöt pääsevät ensi töikseen vaikuttamaan talousarvioon.

Kriisiajalla saattaa olla paikallisdemokratiaa vahvistava vaikutus. Ainakin lähipalveluiden ja paikallisen päätöksenteon merkitys jokaisen arkeen on korona-aikana konkretisoitunut.

Äänestäjillä on nyt valta vaikuttaa siihen, ketkä päättävät kouluverkosta, asuin- ja yritysalueiden rakentamisesta, harrastuspaikoista, keskustan kehittämisestä ja vapaa-ajan palveluista ja ainakin toistaiseksi myös sosiaali- ja terveyspalveluista.