Koronarokotteet saapuvat kaupunkiin tänään

0
Koronamaskeja on yhä syytä käyttää.

U-soten alueelle saapuvat ensimmäiset koronarokotukset tänään tiistaina. Ensimmäiset rokotukset annetaan kaupungin terveydenhuollon työntekijöille torstaina. U-soten alueen kuntiin saapui 42 rokoteannosta eli tällä viikolla rokotteen ensimmäisen annoksen saa 42 henkilöä.

– Tällä viikolla saapuvilla rokotteilla ei vielä kovin laajasti pystytä rokotuksia kattamaan. Rokotuksia jatketaan välittömästi sen mukaan, mitä rokotteita saadaan, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyskeskuksen ennaltaehkäisevän terveydenhuollon esimies Taru Elo kertoo.

Rokotteiden antamisessa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen eli THL:n antamaa järjestystä eli ensimmäisenä rokotteen saavat koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat.

Seuraavaksi rokotteen saavat infektiovastaanottojen, koronanäytteenottojen ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevän laboratorion henkilökunta. Mahdollisesti viikolla kaksi tai kolme Uudessakaupungissa rokotetaan sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat.

Tyks Vakka-Suomen sairaalan akuuttiosaston ja laboratorion työntekijät hakevat oman rokotuksensa Turusta, jonne on laskettu koko sairaanhoitopiirin henkilökunnan rokotteet.

Ensimmäiset rokotukset U-soten alueella annetaan Uudessakaupungissa ja muihin alueen kuntiin ei ole Elon mukaan tarkoitus vielä ensimmäisten viikkojen aikana perustaa rokotuspisteitä.

– Kun jatkossa siirrytään antamaan U-Soten kuntien asukkaiden rokotuksia, se tehdään valtaosin ajanvarauksella. Aikoja voi varata netistä tai puhelimella, Elo kertoo.

Rokotuksia annetaan tarvittaessa myös viikonloppuisin, jos rokotteita saadaan runsaasti.

– Ajanvarauksia ei kannata vielä lähteä kyselemään, sillä rokotusten saatavuus sanelee aikataulut. Tiedotamme asiasta aktiivisesti lehtien ja nettisivujen kautta, Elo korostaa.

Tautitilanne on yhä vakava

Koronatartuntojen ilmaantumisluku on Uudessakaupungissa kääntynyt pieneen laskuun. Ennen joulua se oli yli 100, mutta uuden vuoden pyhinä se on laskenut noin 90:een. Kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantasen mukaan tilanne on hieman viime vuoden loppua parempi.

– Uuden vuoden aaton jälkeen ei ole tullut montaakaan uutta tartuntaa, mutta altistuneita on tullut. Tautitilanne on kaupungissa yhä vakava, mutta pyhien takia on odotettava ja katsottava, missä tartuntojen suhteen mennään, Rantanen kertoo.

Uudessakaupungissa on nyt 49 todettua koronatartuntaa. Koko U-soten alueella on yhteensä 59 tartuntaa, joista 5 on Vehmaalla.

– Tämän hetken lukuihin ei voi luottaa, koska ihmiset eivät ole pyhien takia käyneet testeissä. Korona on myös opettanut sen, että välillä voi tulla rauhallisempi vaihe ja seuraavana päivänä on tullut tautirypäs, Rantanen lisää.

Rantanen korostaa, että U-soten alueella on edelleenkin syytä noudattaa koronaohjeita ja maskisuosituksia.

– Tiistaina kokoontuu kaupungin oma koronaryhmä sekä sairaanhoitopiirin koronaryhmä. Sen jälkeen tiedämme, kiristetäänkö rajoituksia entisestään, Rantanen toteaa.