Koululaisten kasvomaskisuosituksella haluttiin taata turvallinen paluu lähiopetukseen

0
Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti kuitenkin keventää maskisuositusta 5. ja 6. luokkalaisille, koska näissä ikäluokissa kuten lapsilla ja nuorilla yleensäkin, tartunnat ovat vähentyneet.

Uudenkaupungin Sanomien toimitukseen yhteyttä ottaneet vanhemmat ovat kyselleet miksi Uudessakaupungissa kasvomaskien käyttösuositus koskee myös 4.–5.-luokkalaisia. THL:n suosituksen mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille, eli oppilaille, jotka ovat vähintään peruskoulun kuudennella luokalla.

Uudessakaupungissa joululoman jälkeen käyttöön otetun koululaisten kasvomaskisuosituksen taustalta löytyy useampi syy. Niin sosiaali- ja terveysministeriö kuin THL on ohjeistanut erityisesti koronan leviämisvaiheessa olevia kuntia toimimaan rajoitus- ja suojaustoimissa proaktiivisesti, eli ennakoivasti ja aktiivisesti. Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin epidemiatyöryhmä on suositellut maskien käytön harkitsemista myös 4.- ja 5.-luokkalaisten kohdalla hankalilla epidemia-alueilla.

– Ennen joulua Uudenkaupungin kouluissa todettiin useampi koronavirustartunta ja tilanne oli hyvin huolestuttava. Nyt voimassa oleva kasvomaskisuositus annettiin, jotta pystyimme takaamaan lapsille ja nuorille mahdollisimman turvallisen paluun lähiopetukseen, selvitti Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen.

Rantanen muistutti, että koronavirustartunta yhdenkin oppilaan kohdalla johtaa erityistoimiin vähintään koko luokan osalta. Lisäksi lasten ja nuorten tartuntaketjujen selvittäminen on erittäin hidasta ja sitoo paljon henkilöstöä.

Opetushallitus ohjeistaa, että mikäli koulussa on tapahtunut altistumista koronavirukselle tai todetaan tartuntatapauksia, terveydenhuoltoviranomaiset päättävät tartunnan leviämistä rajoittavista toimenpiteistä. Näitä voivat olla päiväkotien ja koulujen sulkemiset tai henkilöitä voidaan määrätä tartuntatautilain nojalla karanteeniin tai eristyksiin.

– Me tarkastelemme koronavirusepidemian kehittymistä koko ajan ja teemme päätöksiä aina tilanteen mukaan. Maskisuosituksia muutetaan kun tautitilanne sen sallii. Tällä hetkellä tilanne Uudenkaupungin kouluissa on hyvä, eikä uusia tartuntoja ole ilmennyt ja toivotaan että näin myös jatkuu, totesi sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen.

Koronatartuntatilanne

Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen viidessä kunnassa on todettu pandemian aikana yhteensä 79 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa tartuntoja on todettu 63 ja Vehmaalla 9. Tällä hetkellä tartunnan alkuperä saadaan yhteistoiminta-alueella jäljitettyä alle puolessa tapauksista.

Laitilassa tartuntatapauksia on tullut ilmi yhteensä 48 ja niistä 28 viimeisten kahden viikon aikana.

Turvaväli kahteen metriin koronavirusmuunnoksen takia

Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Siksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään.

– Koska muuntunut koronavirus leviää helpommin, on meidän oltava entistä varovaisempia ja pidettävä yli kahden metrin turvaväliä muihin. Lähikontaktit tulisi rajata vain välttämättömimpiin. On myös tärkeää, että vähäisimmistäkin koronavirukseen sopivista oireista hakeudutaan edelleen koronatestiin, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen.

Koronaviruksen oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkkukipu tai kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu tai ripuli. Koronatestiin tulisi mennä, jos mikä tahansa näistä oireista ilmaantuu.

Yli kahden metrin turvavälin pitämisen ja testiin herkästi hakeutumisen lisäksi on edelleen tärkeää muistaa myös muut koronavirustartunnalta suojautumisen keinot: käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen, Koronavilkun lataaminen sekä kasvomaskin käyttö.