Uudenkaupungin valtuustossa istuu parhaillaan 43 valtuutettua ja niin on myös tulevalla vaalikaudella. Uudenkaupungin Sanomat selvitti kaupunginvaltuuston jäseniltä sähköpostikyselyn ja puheluiden avulla sitä, moniko valtuutetuista haluaa vielä jatkaa uudelle valtuustokaudelle.
Ainakin 16 valtuutettua on jättämässä politiikan tai ainakaan he eivät lähde enää ehdolle. Suurin kato käy sosiaalidemokraattien riveissä, joista on jäämässä pois Jaana Vasama, Veera Kaitanen, Jarmo Kolkka, Jouni Tissari, Esko Tähtinen, Lea Myllymäki, Jaana Packalen, Eila Polojärvi ja Antti Haapavuori.
Sdp:n 14:stä valtuutetusta on siis jäämässä pois yhdeksän.
– Kahden kauden jälkeen on aika antaa tilaa seuraaville päättäjille. Tuglas-seuran toiminnanjohtajan työn lisäksi työmääräni on kasvanut, koska vastaan nykyisin myös Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön toiminnasta. Myös kaksi hoidettavaa ikäihmistä tarvitsevat minua nyt enemmän kuin kahdeksan vuotta sitten, Uudenkaupungin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Vasama summaa.
Myös Kolkka toteaa, että kaksi valtuustokautta ja yksi kausi varavaltuutettuna saavat riittää hänen osuudekseen kunnallispolitiikassa. Myllymäki ja Packalen eivät lähde ehdolle henkilökohtaisista syistä.
Polojärvi toteaa, että kolme kautta oli hänen panoksensa yhteisten asioiden hoitoon. Haapavuori puolestaan huomauttaa, että 50 vuotta valtuustotyötä kaupunkilaisten hyväksi saa riittää.
– En aio lähteä enää ehdokkaaksi. Syitä on useampia, mutta suurin syy on se, ettei minulla ole asiaan enää sitä paloa ja intoa, mitä valtuutetun tehtävä vaatii. Ilman niitä tehtävä on kovin väkinäinen, Tissari muotoilee.
Tähtinen oli kaupunginvaltuustossa kolme vaalikautta ja nyt hän haluaa tehdä valtuustosaliin tilaa nuoremmille.
– On varmasti hyvä saada päätöksentekoon mukaan uusia tuulia ja tuoreita ajatuksia. Valtuustossa tulee olla kokemusta, mutta myös poliittista kokemattomuutta, Tähtinen toteaa.
Pois ovat jäämässä myös yhden kauden istunut pro Ukin Tuija Vaurio, kristillisdemokraattien ainoana jäsenenä ja kaksi kautta valtuustossa ollut Eerik Junnila sekä kokoomuksen kahden kauden Timo A. Järvinen ja yhden kauden Johanna Kutila.
– Kaksi hyvin mielenkiintoista kautta on takana. Uusikaupunki on ollut perheelleni hyvä, mutta on mahdollista, että tulevan vaalikauden aikana muutamme pois ja tästä tietoisena ei olisi asianmukaista asettua ehdolle, Järvinen kertoo.
Keskustan väestä pois on jäämässä Anne Kuusisto, joka toteaa lyhyesti, että politiikka ei ollut hänen juttunsa. Pois jää myös keskustan pitkäaikainen vaikuttaja Olli Laivo.
– Uudenkaupungin kehittyminen vaatii myös nuorempia päättäjiä. Moni asia, joka nyt on tapetilla kaupungissa, koskee juuri nuoria ja lapsiperheitä. Heidän pitää olla päättämässä ja miettimässä uutta suuntaa. Myös viime vaalien jälkeinen pelaaminen koalitiosta ei ollut demokratiaa ja äänestäjiä kunnioittavaa, Laivo perustelee päätöstään.
Vasemmiston Sami Laaksonen lähti kesken vaalikauden pois maasta, mutta hän ei luopunut valtuustopaikastaan, joten hänen tilallaan oli varavaltuutettu Pentti Aitamurto (vas.). Laaksonen ei ole lähdössä ensimmäisen kautensa jälkeen ehdokkaaksi.
– Politiikka oli minulle yllättävä syrjähyppy, mutta kun tilaisuus tuli eteen, tein parhaani ja siihen olen tyytyväinen. Menetin kuitenkin uskoni valtuustoon, kun Siivosen säätiön hanke kaatui. Minulle antropologina ja kulttuurintutkijana oli iso isku huomata, ettei pienessä kaupungissa osattu ymmärtää ja arvostaa sen kaikkien aikojen tärkeintä kulttuurihistoriallista lahjoitusta, Laaksonen viestittää.
Fakta
Kuntavaalit 2017
Uudenkaupungin äänestysprosentti oli 58,4.
Ehdolle asettui 131 kuntalaista.
Ehdokkaita asetti kahdeksan puoluetta.
Valtuutettuja valittiin 43.
Ensikertalaisten osuus valtuustossa 44 prosenttia.
Miesten osuus 62 prosenttia ja naisten 38 prosenttia.
Valtuutettujen keski-ikä 54 vuotta.
SDP sai 14 valtuutettua, keskusta 9, kokoomus 8, pro Uusikaupunki 5, vasemmisto 3, perussuomalaiset 2, kristilliset 1 ja skp 1.
Viime vaaleissa sdp, vasemmisto, kd ja pro Uki muodostivat koalition.
SDP on ollut kaupungin suurin puolue jo pitkään.
Kokoomus ja keskusta ovat vuorotelleet toisen ja kolmannen puolueen paikasta.
Lähde: Kuntaliitto
Fakta
Aikataulut kuntavaaleissa 2021
Ehdokasasettelu vahvistetaan 18. maaliskuuta.
Ennakkoäänestys on kotimaassa 7.–13. huhtikuuta.
Vaalipäivä on sunnuntai 18. huhtikuuta.
Tulokset vahvistetaan 21. huhtikuuta.
Valtuustot aloittavat työnsä 1. kesäkuuta.
On vielä mahdollista, että kuntavaaleja siirretään koronan takia.
Lähde: Oikeusministeriö
Valtuutetuista ainakin 20 toivoo jatkoa
– Uusikaupunkilaisten hyväksi tehtävää työtä halutaan jatkaa
Uudenkaupungin nykyisistä valtuutetuista 20 vastasi Uudenkaupungin Sanomien kyselyyn kertomalla, että he hakevat kuntalaisilta jatkoa myös seuraavalle nelivuotiskaudelle. Uudelle kaudelle halutaan muun muassa siksi, että sote-uudistus ja tuleva sihy-keskus tuovat muutoksia ja kiinnostavia haasteita.
Vastauksissa nousi esille myös talouskysymykset ja se, kuinka valtuustokonkareiden kokemuksesta on hyötyä asioita pitkällä aikavälillä tarkasteltuna. Samalla muistutetaan, että myös nuoret tarvitsevat oman edustajansa ja ensimmäisen kauden opettelun jälkeen toisella kaudella pääsisi jo helpommin käsiksi varsinaiseen päätöksentekoon. Moni valtuutettu totesi myös, että he haluaisivat hoitaa jo aloittamansa asiat loppuun seuraavan kauden aikana.
Monet ehdokkaista haluavat kehittää Uuttakaupunkia entistä paremmaksi ja he haluavat olla mukana viemässä avointa ja keskustelevaa toimintakulttuuria eteenpäin. Käytännössä vastauksissa korostui ehdokkaiden halukkuus luoda parasta mahdollista Uuttakaupunkia. Asioita halutaan hoitaa kuntalaisten parhaaksi ja valehtelua sekä vihapuhetta vastustetaan.
Monet myös muistuttavat, että kuntavaaleissa on enemmän kyse henkilöstä kuin puolueesta. Tärkeämpää on ehdokkaiden mukaan se, että käy ylipäätänsä äänestämässä kuin se, että ketä äänestää.
Uudenkaupungin asukkailta ääniä seuraavalle kaudelle hakevat vasemmiston Li Grönlund ja Mauri Partanen, perussuomalaisten Esa Aaltonen, sosiaalidemokraattien Eemil Kokkonen, Janne Sjölond, Merja Koski ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiva Jaana Reijonsaari-Korsman, kokoomuksen Tarmo Kangas ja Tomi Salo sekä sdp:n riveistä itsenäiseksi siirtynyt ja nyt kokoomuksen riveihin liittynyt Seppo Laine.
Pro Ukin riveistä jatkoa toivovat Taija Viljanen, Helle Vahtera, Matti Ankelo ja kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Heikki Wala. Keskustan ehdokkaista jatkoon pyrkivät Martti Luotonen, Rauno Aaltonen, Birgitta Runola, Vesa Paldanius, Mauri Kontu ja valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Mika Sjöblom. Joukossa on siis sekä yhden kauden istuneita että vanhoja kuntapolitiikan konkareita.
Kantaansa tämän kevään kuntavaalien ehdokkuudesta eivät vielä halunneet ilmaista Sami Virtanen (ps.), Maija Junkola-Lehtonen (kok.) ja Lasse Virtanen (kok.).
Lehden kyselyyn eivät vastanneet kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Raimo Löfstedt (kok.), Pilvi Marsela (kok.), Veli-Matti Virtanen (kesk.) ja Pertti Haverinen (skp.).
Ehdokasasettelu on vielä kesken, mutta ennakkotietojen mukaan Uudenkaupungin äänisaalista on tulossa jakamaan muun muassa aiemmilla kausilla valtuustossa olleita henkilöitä sekä kaupungin muista yhteyksistä tuttuja henkilöitä. Ehdokashakemukset on jätettävä 9. maaliskuuta mennessä.