Lähes kaikki ladut ja jäät ovat käytössä

0
Lumettoman viime talven jälkeen, uusikaupunkilaiset ovat lähteneet innolla laduille.

Uusikaupunkilaiset ovat rynnänneet innolla laduille ja jäille, kun talvikelit viimein koittivat. Kaupunki hankki viime talveksi uuden latukoneiston, jota päästiin käyttämään vasta nyt.

– Viime talvi meni ihan puihin. Koko talvena ei ollut tarpeeksi pakkaspäiviä, ei ollut latuja, eikä ulkojäitä, kaupungin ulkoliikuntapaikoista vastaava vihertyönjohtaja Juha Hukka sanoo.

Kalusto lähti liikkeelle heti, kun siihen tuli tilaisuus.

– Latupohjat on tampattu tiiviisti. Uusi latukoneisto ja mönkijä ovat toimineet hyvin, Hukka kehuu.

Lunta tuli kerralla niin paljon, että siitä aiheutui uusia ongelmia.

– Myrskytuhojen raivausta on jouduttu tekemään. Edelleen on korjattavaa, kun puut ovat painuneet lumen painosta, Hukka toteaa.

Sähkölinjat ovat olleet kovilla ja valot ovat olleet välillä kokonaan pois. Jopa puita on kaatunut, mutta pääasiassa reitillä on ollut katkenneita oksia ja puiden latvoja.

– Suuren lumimäärän vuoksi osa jääkentistä on ollut pois käytöstä, kun iso osa kalustosta on teillä ja kaduilla, liikuntapalvelujen vastaava Heidi Vuori sanoo.

Työtä tehdään osittain samoilla laitteilla ja kulkuväylät ajavat luonnollisesti jääkenttien ohi. Toiveena on, että viikonlopuksi kaikki ladut ja jäät saataisiin käyttöön.

– Pikkukentät Sorvakko, Ruokola ja Salmi eivät ole vielä auki ja niissä on jäädytys kesken. Voi olla, että Salmi aukeaa pian, Hukka sanoo.

Hiihtoladuista Sorvakko, Santtion takalenkki, Lasamäki, Kalanti, Pyhämaa ja Lokalahti ovat auki.

– Lokalahdella lähtee myös helppo peltolenkki urheilukentältä koulun suuntaan, Hukka kuvailee.

Santtion lenkillä oli aluksi käytössä vain kahden kilometrin takalenkki. Yhdystunnelit Kivimäen lenkiltä Santtion puolelle on saatu lumetettua ja koko Kivimäen lenkki pyritään saattamaan pian käyttökuntoon lumitilanteen mukaan.

– Lunta on jo riittävästi, että hiihtämään pääsee kuntoputken parkkipaikalta. Saadaan samalla hyvä parkkipaikka käyttöön, Hukka luonnehtii.

Heidi Vuori kertoo, että kaupungin nettisivuille pyritään päivittämään mahdollisimman nopeasti ajantasainen tieto. Ensimmäisenä päivittyy latukoneen kulkema reitti Sport Tracker -sovellukseen.

Kaupungin verkkosivuilla on lyhyt luonnehdinta hiihtoreittien vaikeustasoista. Esimerkiksi Lasamäen ladut ovat vaativia, kun taas Sorvakon lyhyt reitti on helppo.

– Pieniä lapsia varten on tehty latuja Sorvakkoon Venerannan pysäköintialueen läheisyyteen pellolle sekä jäähallin päätyyn kentälle. Näillä laduilla pääsevät perheen pienimmät harjoittelemaan hiihtoa rauhassa. Kalannin ja Lokalahden urheilukentiltä lähtevät jo nyt aloittelijoille sopivat ladut, kaupungilta kerrotaan.

Käätyjärven ja meren jäälle ei ole tehty latuja tai luistinbaanoja, eikä niitä pystytä vielä tekemäänkään.

– Käätyjärvelle ja merelle tehtäviä latuja ja jääratoja joudutaan toistaiseksi odottamaan. Kylmästä säästä huolimatta jäät ovat vielä vaarallisen heikkoja, eikä sinne ole vielä mitään asiaa, Heidi Vuori sanoo.

Vuori ja Hukka kiittävät yhdistyksiä ja yrityksiä, joita ilman kaikkia kaupungin latuja ja jäitä ei voisi pitää kunnossa.

– Pyhämaassa on yhdistys, jonka kanssa on sopimus. Lokalahdella ja Kalannissa yrittäjät hoitavat korvausta vastaan. Omin voimin ei millään ehdittäisi joka paikkaan. Yhteistyösopimukset ovat kullanarvoisia, Hukka kiittelee.

Lisäksi Vakka-Suomen Latu tekee golfkentän ympäristössä kiertävän ladun.

Ladut on tarkoitettu vain hiihtäjille

Monia, varsinkin uusia asukkaita tai nyt vasta hiihdosta innostuneita, on kiinnostanut, mihin voi jättää auton parkkiin. Uudenkaupungin kaupungin nettisivuilla ei toistaiseksi lue tietoa kaikkien latujen parkkipaikoista, mutta tähän saattaa tulla muutos.

– Kaupungin nettisivuille ollaan päivittämässä selkeämpiä karttoja laduista sekä parkkialueista, jotta kaikki löytäisivät liikuntapaikat mahdollisimman hyvin. Karttapohjiin tulee myös latujen vaativuustaso, jotta löytyy itselle sopiva reitti. Myös jääalueiden osalta tarkennetaan paikkatietoja, jotta myös uudet asukkaat löytäisivät ne paremmin, Heidi Vuori kertoo.

Toinen asia, mistä on tullut paljon palautetta, on ikuinen.

– Kävelijät ja koiranulkoiluttajat laduilla. Latuverkosto saadaan kuntoon aika harvoin ja kausi kestää vähän aikaa, joten olisi toivottavaa, jos pururadat voitaisiin jättää hiihtäjille, Vuori toivoo.

Vuori tähdentää, että koiran ulkoiluttaminen hiihtoladuilla voi olla turvallisuusriski. Talutushihnat voivat aiheuttaa vaaratilanteita, eivätkä kovaa kulkevat hiihtäjät ehdi väistää ajoissa.

Lyhyen hiihtokauden jälkeen pururadat ovat taas kaikkien käytössä, mutta siihen asti toiveissa olisi, että muut ulkoilijat käyttäisivät muita lukuisia reittejä.

– Meillä on kilometritolkulla hyviä kevyen liikenteen väyliä eri maastoreiteissä ja meren rannalla. On hyvin hoidettua, hiekoitettua ja aurattua väylää, Juha Hukka muistuttaa.

Loppuviikolla on luvattu plusasteita, jolloin laduilla kävely voi myös pilata ladun. Uudelleen jäätyessään latupohjaa ei ole enää yhtä helppo paikata.