Latukoneelle vihdoin käyttöä

0

Uudenkaupungin kaupunki hankki uuden latukoneen kaksi vuotta sitten. Viime vuonna se oli vailla käyttöä, kun talvi oli täysin lumeton. Ulkoliikuntapaikkojen kunnosta vastaava esimies Juha Hukka kuvaili viime vuoden talvea huonoimmaksi kolmeenkymmeneen vuoteen

Vuodet eivät ole veljiä keskenään, onneksi. Viime päivinä latukoneen käyttöaste on ollut sataprosenttinen, ja latuja on tamppailtu paraatikuntoon. Myös jääkentät kutsuvat luistelemaan. Osittain työ on vielä kesken, mutta jos säät sallivat, talvisista liikuntapaikoista Uudessakaupungissa ja lähiseudulla ei ole pulaa.

Latujen pituudet ja maastot vaihtelevat. Mäkiä löytyy, mutta myös tasaista, joka on turvallisempi vaihtoehto aloittelijoille. Jäälle ei ole toistaiseksi mitään asiaa (sivu 8).

Poikkeusajoista huolimatta on ilahduttavaa, että edes talvi on normaali. Talvilajeissa ei kannata jäädä odottamaan sopivaa hetkeä, sillä se on juuri tässä ja nyt.

Murtomaahiihto on tehokasta liikunta ja tarjoaa korviketta kuntosaliharjoitteluun. UKK-instituutin mukaan se vahvistaa lihaksia, erityisesti reisi-, vatsa- ja selkälihaksia sekä käsivarren lihaksia.

Ladulla liikkuu kaikenikäisiä ja -taitoisia hiihtäjiä, ja hyvät käytöstavat kuuluvat myös ladulle. Esimerkiksi uutta harrastusta opettelevat lapset eivät ole laduntukkeena, vaan heidän intonsa pitää ottaa positiivisena asiana. Hiihtäminen ei ole sittenkään katoavaa kansanperinnettä, ja sitä voi kerrankin harrastaa lähellä.

Kaikilla ei ole varaa hankkia uusia välineitä, mutta niitä kannattaa kierrättää.

Kaupungissa asuu paljon maahanmuuttajia, jotka eivät ole tottuneet lumeen ja joille talvilajit ovat aivan uusi juttu elämässä. Hiihdon ja luistelun opetukselle ja välinelainaamoillekin saattaa olla tulevaisuudessa kysyntää, kun vaihtelevat talvikelit vähentävät intoa investoida omiin varusteisiin.