Pyhämaan altaisiin odotetaan keväällä uutta kalalajia

0
Kauppias Tarja Korkeakoski ja Jussi Salminen tutkivat Kankaanpäästä myyntiin tuotua nieriää Rannikon Kalatuotteen Uudenkaupungin myymälässä.

Jussiksi niin kotona kuin kaveripiirissäkin kutsuttu Juhani Salminen on kalastajaperheen kasvatti. Kun Pyhämaan Edväisissä asuneen perheen isä oli ammattikalastaja, sujahti myös poika luontevasti alalle.

Ensimmäisiä verkkojaan ja rysiään nostaessaan Salminen tuskin kuitenkaan aavisti, että hänestä tulisi vielä jossain vaiheessa yksi valtakunnan johtavista kalankasvattajista. Niin kuitenkin kävi ja kalaa Jussi kasvattaa edelleenkin, vaikka eläkeikä on jo saavutettu.

– Virta kalahommiin tulee yksinkertaisesti siitä, että on joutunut kakarasta asti tekemään hommia kalojen parissa. Ei sitä saa pois, kun terveyskin on vielä kohtalainen, Salminen selvittää.

– Myös aito kiinnostus alaa kohtaan pitää motivaatiota yllä. Se antaa aika paljon, kun saa aina välillä mahdollisuuden opiskella maailmalla jotain uutta, hän painottaa.

Esimerkkeinä uusista yrityksistä käykööt jättikatkarapu, jota kasvatettiin Pyhämaan kalasatamassa, Kankaanpään nieriäkasvattamo, Imatralta alkanut sammen kasvatus ja viimeisimpänä tonnikala, jonka kasvatus on tarkoitus aloittaa Pyhämaan kalasatamaan rakennetussa kiertovesilaitoksessa, jonka lämpötila saadaan säädettyä.

– Korona on pistänyt kapuloita rattaisiin, mutta jos asiat etenevät suunnitelmien mukaisesti, saattaa kalasataman kasvattamoon tulla Espanjasta tonnikaloja jo huhtikuussa. Kysymys on lajikkeesta, joka painaa myyntikunnossa kahdesta kolmeen kiloa. Kaikki on Pyhämaan suunnassa kunnossa niin tiloja kuin ympäristölupaakin myöten, paljastaa Salminen.

– Ideoita on tietysti enemmänkin. Olen käynyt pari kertaa työmatkalla Perussa, missä olen törmännyt kalaan nimeltä arapaima. Se kasvaa jopa kymmenen kiloa vuodessa ja hengittää myös happea ilmasta. Arapaiman liha on valkoista ja lähes ruodotonta ja kalasta saisi kaksi satoa vuodessa, kertoo Salminen.

Kalankasvattamisen Jussi Salmisen perustama Saaristomeren Kala aloitti jo 1970-luvulla ja parhaimmillaan yhtiön laitokset tuottivat Suomessa ja Ruotsissa vuositasolla jopa kolmetuhattatonnia kalaa.

– Ostin Suomesta konkurssilaitoksia Kustavin ja Houtskärin väliltä. Ruotsissa meillä oli merilaitos ja toinen Keski-Ruotsissa lähellä Norjan rajaa. Saaristomeren Kala kasvatti parhaimmillaan yli puolet Ruotsissa tuotetusta kalasta.

– Kauppaa tehtiin myös Venäjän puolelle Saaristomeren Kalan kautta. Keski-Eurooppaan meni puolestaan Suomessa kasvatettua kirjolohta, kertaa Salminen.

Salminen painottaa, että hänen suhteensa Moskovaan ovat edelleen hyvät. Niiden suhteiden kautta hänen on tarkoitus myös toimittaa lähiaikoina uutta kalatehdastekniikkaa Laatokan alueelle

Saaristomeren Kala myytiin luxemburgilaiselle rahoitusyhtiölle kymmenisen vuotta sitten. Jussi Salminen osti melko pian takaisin kaksi suomalaista kalankasvattamoa ja Uudenkaupungin satamassa toimineen kalatehtaan. Nykyisin samaisen tehtaan tiloissa operoi Suomen Sillikonttori Oy.

Tällä hetkellä Salmisen Polar Fish kasvattaa Kankaanpäässä nieriää ja vähän ankeriasta, Lintuluodossa siikaa ja Pyhämaan maa-altaissa ui yhä muutamia jopa satakiloisiksi kasvaneita sampia.

– Muutama vuosi sitten perustamani Suomen Katkarapu Oy:n toiminta on käytännössä loppunut. Ensimmäiset Floridasta tuotetut ravut menestyivät vielä hyvin, mutta toisen erän mukana tuli rutto, joka tappoi kolmessa vuorokaudessa kaikki emoravut, Salminen selvittää.

– En lannistunut vieläkään, vaan ostin puolisentoista vuotta sitten valmiita emorapuja. Ne jäivät kuitenkin kolmeksi vuorokaudeksi tulliin Helsingin lentoasemalle ja kaikki ehtivät lopulta kuolla ennen kuin ehtivät tänne asti, hän manaa.

Katkarapuinnostuksen hiipumiseen vaikutti omalla tavallaan myös vierailu amerikkalaisille kasvattamoille.

– Siellä ravut kasvoivat kymmenien hehtaarien altaissa, eikä vettä tarvinnut erikseen lämmittää. Siihen kilpailuun oli turha lähteä mukaan, myöntää Salminen.

Asko Tanhuanpää