Raija Nokkalan töitä esillä kirjaston ikkunassa

0
Raija Nokkalan värikkäissä tauluissa seikkailee tällä kertaa muun muassa sadun prinssi ja prinsessa sekä iloinen kettujoukko.

Uudenkaupungin pääkirjaston väistötiloissa oleviin kookkaisiin ikkunoihin on tammikuun aikana tuotu esille naivistitaiteilija Raija Nokkalan teoksia.

Suurikokoiset teokset tuovat väriä talvenharmaaseen katukuvaan ja töistä kurkistelevatkin kulkijoita monennäköiset eläin- ja ihmishahmot.

– Meillä ei puukirjastossa ole näin upeita näyteikkunoita, joten halusimme hyödyntää niiden koko mitan ja tuoda vähän piristystä kaupunkikuvaan, Uudenkaupungin kirjastotoimenjohtaja Tiina Viik kertoo.

Perinteiset Galleria Kirjavan näyttelyt ovat pääkirjaston remontin ajan tauolla, joten kirjaston väki on pohtinut, kuinka taidetta saisi kirjaston Rauhankadun väistötiloihin esille.

– Toisaalta eivät näin isot Nokkalan taulut olisi minnekään puukirjastossa mahtuneetkaan. Nyt työt ovat kaupunkilaisten ihailtavina ainakin muutaman kuukauden, Viik lisää.

Idea ikkunanäyttelystä lähti kirjaston väeltä. He ottivat yhteyttä paikalliseen taiteilijaan ja sen jälkeen pyörät pyörivät vauhdilla.

– Raija tuli melkein heti puhelun jälkeen mittanauha taskussa tarkistamaan näyttelytilat ja taulut saimme näytille hyvin nopeasti, Viik kiittelee.

Taiteilija Nokkala paljastaa, että kirjaston näyttelystä puuttuu vielä lasten puolelle ripustettavat työt. Ne ovat tulossa ikkunoihin vielä loppuviikon aikana. Näyttely kantaa nimeä Mielikuvitus – maailma ilman rajoituksia.

– Kunhan kirjasto saadaan auki, niin se antaa kaupunkilaisten mielikuvituksen jälleen lentää. Sille maailmallehan ei ole minkäänlaisia rajoja. Haluan taiteellani tarjota poispääsyä arjen ankeudesta samalla tavalla kuin kirjatkin tarjoaisivat, Nokkala kuvailee.

Nokkala on korona-aikana maalannut tavallista enemmän sellaisia tauluja, joissa ollaan yhdessä jonkun toisen kanssa. Töissä ollaan irti maasta ja lennetään paikasta toiseen.

– Tauluissani on ääntä ja liikettä, johdatan katsojaa jonnekin fiktiomaailmaan. Sitähän me kaikki näinä aikoina kaipaamme. Lisäksi kaipaamme toisia ihmisiä ja läheisyyttä, Nokkala lisää.