Silja van der Meer suunnitteli stolan Kaarlo Kallialalle

0
Turun piispa Kaarlo Kalliala pukeutuu sunnuntaina Silja van der Meerin suunnittelemaan ja toteuttamaan stolaan. Kuva: Silja van der Meer

Turun piispa Kaarlo Kalliala siirtyy eläkkeelle ja hän on lähtömessussaan tulevana sunnuntaina pukeutunut arkkihiippakunnalta lahjaksi saamaansa stolaan. Perillä-nimeä kantavan stolan on suunnitellut ja toteuttanut Uudessakaupungissa peruskoulunsa ja lukionsa käynyt tekstiilitaiteilija Silja van der Meer .

– Stola on suunniteltu henkilökohtaisesti piispa Kallialalle. Siihen on kuvattu eräänlainen mielenmaisema eli tyyneksi rauhoittunut meri, jonka tuulista on rantauduttu ja päästy perille, van der Meer kuvailee.

Van der Meer on kuvannut stolaan monenlaista symboliikkaa. Esimerkiksi rannalle kaareutuva puu muistuttaa vahvasta elämänpuusta.

– Puun oksille, piispan sydämen puolelle laskeutuu Pyhän Hengen valkea kyyhky. Vene on vahva kristillinen symboli, vertaus seurakunnasta ja kirkosta, jota Kristus ohjaa, van der Meer kertoo.

Myös stolassa esiintyvällä kaislikolla on kristillisessä symboliikassa vertauskuva. Van der Meerin mukaan sitä pidetään kuvana uskossa elävistä ja elämäntavoiltaan vaatimattomista ihmisistä, jotka mielellään pohtivat kristityn elämän opetuksia.

– Piispa Kallialalle suunnitellun stolan kaltaiset yksilölliset teokset ovat erityisen antoisia ja persoonallisia taideprojekteja. Näitä suunnitellessa on lupa hienovaraisesti rikkoja rajoja ja tehdä hyvin persoonallista taidetta, van der Meer summaa.

Hän on tehnyt vastaavanlaisen stolan myös muun muassa eläkkeelle vuonna 2018 jääneelle arkkipiispa Kari Mäkiselle .

– On erityisen palkitsevaa ja kiinnostavaa luoda taidetta, joka puhuttelee ja herättää ajatuksia tämän päivän ihmisessä, mutta on samalla vahvasti juurtunut vuosisatoja eläneeseen kristilliseen symboliikkaan ja kirkon perinteeseen, Maskussa nykyisin asuva van der Meer pohtii.

Papeille ja piispoille suunnitellut stolat ovat van der Meerille taideteoksia, joihin meneviä työtunteja hän ei erikseen laske. Piispa Kallialan stola on tehty käsin kirjomalla raakasilkkikankaalle. Kyseisen stolan toteutus on kulkenut taiteilijan muun työn rinnalla koko viime syksyn ajan.

– Suunnitelmia hioimme jo kesän aikana ja itse toteutusta tein syksyllä inspiraation ja sopivan välin tullessa. Kyseessä on käsin kirjottu kunniatehtävä, joten työhön uppoutuu tunteja laskematta, van der Meer kuvailee.

Van der Meer on kirkkotekstiileihin erikoistunut tekstiilitaiteilija ja hänen taidettaan on esillä seurakunnissa eri puolilla Suomea. Yksi hänen viimeisimmistä teoksistaan on Turun Pyhän Katariinan kirkon kastepuun suunnittelu ja toteutus.

– Olen tehnyt kirkkotekstiilejä myös muun muassa Kalannin keskiaikaiseen kirkkoon, Jyväskylän Kuokkalan kirkkoon sekä Tampereen Viinikan kirkkoon. Juuri nyt työn alla on Ylivieskan vielä rakenteilla olevan kirkon liturgiset tekstiilisarjat, van der Meer Summaa.

Van der Meerin suunnittelemia ja toteuttamia kirkkotekstiilejä on esillä myös muun muassa Uudenkaupungin seurakunnan siunauskappelissa ja Lokalahden kirkossa.

– Kirkkotekstiilitaiteen tekijöitä on Suomessa sellainen sopiva kourallinen. Tarkkaa määrää en tiedä, mutta kirkkotekstiileihin perehtyneitä ja nimeäkin saaneita taiteilijoita on muutamia kymmeniä. On iso ilo olla osa tätä alaan erikoistunutta joukkoa, van der Meer sanoo.