Talvesta tuli iso uutinen

0
Pöllyävä pakkaslumi peitti näkyvyyden tiistaina. Myös liukkaus haittasi tieliikennettä, mutta vakavilta onnettomuuksilta vältyttiin.

Talvi pääsi jälleen yllättämään monet, vaikka kalenterin mukaan eletään tammikuuta. Toiniksi nimetty lumipyry nousi välittömästi viikon isoksi uutiseksi. Kovia pakkas- ja lumitalvia kokeneita ikäihmisiä tämä saattoi hämmentää, mutta monille säästä puhuminen tarjosi tervetullutta vaihtelua koronan hallitsemien otsikoiden aikaan.

Perinteisen median lisäksi myös sosiaalinen media repesi talvikuvista. Kansa jakautuu kahtia: toiset nauttivat lumitöistä, toiset vihaavat. Lapsiperheissä valkoinen maisema otettiin ilolla vastaan, nyt pääsee vihdoin pulkkamäkeen.

Talvi tuo kaivattua vauhtia myös talviurheiluvälineiden kauppaan. Suksia ja luistimia on kaivettu esiin, ja joku saattaa aloittaa uuden harrastuksen.

Tänä vuonna talvilomilla ei matkustella etelän lämpöön, ja säiden salliessa moni lähtee kokeilemaan lähiympäristön latuja. Retkiluistelun suosio on kasvanut ja lumikengillä pääsee kulkemaan merkittyjen luontopolkujen ulkopuolelle.

Vesistöjen jäätyminen kasvattaa talviliikunnan mahdollisuuksia, mutta ennen luistelemaan tai hiihtämään lähtöä kannattaa varmistua jään kantavuudesta. Tämä koskee myös pilkkijöitä. Paksu lumikerros saa jään vaikuttamaan paksummalta ja kestävämmältä kuin se todellisuudessa on.

Teiden ja katujen kunnossapidolle lumi ja sääntilojen vaihtelut tuovat rutkasti lisää haasteita. Lumiaurat eivät ehdi samaan aikaan kaikkialle.

Ajonopeuksien ja -tapojen sovittaminen vallitseviin sääolosuhteisiin pitäisi olla itsestään selvä asia, mutta näin se ei valitettavasti ole. Talvikelejä suurempi riski liikenteessä ovat autoilijat, jotka eivät ota vallitsevia ajo-olosuhteita huomioon.