Terveisiä karanteenista

0

Onko sinulla tuttuja tai läheisiä, jotka ovat sairastuneet koronaan? Tai oletko itse saanut tartunnan?

Itse olisin vastannut näihin vielä viime viikolla kieltävästi. Alkuviikolla kuulin, että sukulaiseni oli saanut tartunnan. Taudista huolimatta hän voi hyvin.

Riski sairastua on ainakin viime päivien tilastojen valossa kasvanut Vakka-Suomessa.

Viime viikolla tuttavani kuuli altistuneensa. Hän oli ollut työtehtävissä samassa tilassa koronatartunnan saaneen kanssa. Sairastunut ei tiennyt vielä silloin saaneensa virusta.

Tuttavani sai testeistä negatiivisen tuloksen: ei koronaa. Hän oli silti karanteenissa kymmenen päivää.

Hän haluaa jakaa karanteenikokemuksensa muillekin. Testaamisesta, jäljittämisestä ja hoitamisesta on julkisessa keskustelussa välittynyt hänen mielestään liian negatiivinen kuva.

Heti testauksen yhteydessä hän sai kattavan suullisen ja kirjallisen tietopaketin kaikesta mahdollisesta koronaan liittyvästä ja siitä, mikä on sallittua karanteenissa ja mikä ei. Mikään kysymys ei jäänyt vaille vastausta.

Hän kehuu vuolaasti terveydenhoidon henkilöstöä, jotka tekevät koronan parissa töitä julkisessa terveydenhoidossa. Karanteeniaikana hoitaja kysyi hänen vointiaan kahteen otteeseen puhelimessa. Huolehtiva ote tuntui hämmentävän hyvältä.

Kun karanteeniaika oli umpeutunut eikä oireita ollut, hän sai luvan lähteä töihin.

Myös viruksen saanut henkilö on hänen mukaansa voinut hyvin ja selvinnyt taudista vähällä.

Toistaiseksi Suomessa koronatilanne on hanskattu hienosti eikä vähiten sen vuoksi, että ohjeita on noudatettu ja osaamme ilman ponnisteluja pysyä riittävän kaukana toisistamme.

Muualla tilanne on paljon pahempi. Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että Portugalissa koronadiagnoosin sai viime lauantaina 15 600 ihmistä. Englannissa koronaan on kuollut jo 100 000 ihmistä.

Monissa maissa on ulkonaliikkumiskielto, mutta Suomessa siltä toivottavasti vältytään.

Viranomaiset eivät turhaan puhu taudin vakavuudesta. Virus kohtelee kohteitaan hyvin eri tavalla. Toiset eivät tunnista mitään erityistä, toiset joutuvat sairaalaan tai tehohoitoon. Ja joillekin tauti on kuolemaksi.

Jokaisen yksilön omaa vastuuta taudin ehkäisemisessä ei voi liikaa korostaa. Kun olet karanteenissa, pysy siellä.

Koronasta liikkuu monenlaisia tarinoita. Osa niistä on totta, osa tarua.

Uudenkaupungin Sanomien tekstari-palstalle ja yleisönosastoon tulee kirjoituksia ”virologeilta”. Virusopin asiantuntijoiden määrä kasvaa pandemian edetessä.

Vastuullisena mediana Uudenkaupungin Sanomat ei ole julkaissut kirjoituksia, joiden faktoista toimituksella ei ole varmaa tietoa. Pienessä toimituksessa on mahdotonta ryhtyä penkomaan viranomaisten ohjeita kyseenalaistavia tutkimuksia ja väitteitä.

Koronatoimiin liittyvät mielipiteet kuuluvat sananvapauteen, mutta julkaisukynnyksen ylittävät vain kirjoitukset, jotka eivät levitä pelkoa, valheellisia väittämiä ja uskomuksia.

Tuttavani kokemus vahvisti käsitystäni siitä, että paikallinen terveydenhoidon henkilöstö tekee kunnissa parhaansa, eikä ansaitse yhtään asiatonta arvostelua.

Eija Eskola-Buri

päätoimittaja