”Työtä tehdään työläisille, ei yhdellekään puolueelle”

0
Jouni Varjosen mukaan hyvän pääluottamusmiehen ominaisuuksia ovat jämäkkyys ja neuvottelutaito, mutta myös sosiaalisia taitoja tarvitaan.

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan uusi pääluottamusmies Jouni Varjonen kertoo olevansa poliittisesti sitoutumaton. Tammikuun alussa tehtävänsä vastaanottanut Varjonen sanoo pitävänsä tärkeänä sitä, että työtä tehdään työläisille, eikä yhdellekään puolueelle.

– Meillä on Uudenkaupungin Auto- ja metallityöväen ammattiosasto 268:ssa tosi hyvä konsensus, vaikka jäseniä onkin lähemmäs 4 000. Sen saman konsensuksen haluan tuoda mukanani myös pääluottamusmiehen tehtävään, viidettä vuotta valtakunnan viidenneksi suurimman osaston puheenjohtajana toimiva Varjonen linjaa.

Autotehtaan palkkalistoilla vuoden 1979 maaliskuusta lähtien ollut ja viimeksi konepajalla työskennellyt Jouni Varjonen harkitsee pitkään ennen kuin kertoo suurimmista uuteen tehtäväänsä liittyvistä haasteista. Vastaus saattaa yllättää, mutta se on samalla myös perusteltu.

– Suurin haaste on maahanmuuttajien erilaisessa kulttuurinäkemyksessä. Tehtaalla on väkeä noin seitsemästäkymmenestäviidestä maasta, eivätkä kaikki välttämättä ymmärrä, miten työtä Suomessa tehdään, tiivistää Varjonen.

– Ulkomaalaisia vastaan minulla ei ole muuten mitään pahaa sanottavaa. Ilokseni olen todennut senkin, että he ovat halukkaita liittymään mukaan ammattiyhdistykseen. Järjestäytymisaste on muutenkin hyvä eli 80 prosentin luokkaa, hän jatkaa.

Muita isoja haasteita ovat Varjosen mukaan jo perinteisemmät asiat eli työehtosopimuksen noudattaminen ja palkka-asiat. Pääluottamusmies pääsee mukaan ensimmäisiin palkkaneuvotteluihinsa vielä alkaneen tammikuun aikana.

– Ikävä sanoa, että ihmiset eivät aina tahdo ymmärtää sitä, että meidän tavoitteemme on saada hyvää aikaiseksi juuri heille itselleen. Kysymys on asiasta, joka koskee meitä suomalaisia siinä, missä muitakin.

– Onneksi en ole tehtävässäni yksin, vaan pääluottamusmiehen yhteistyö eri osastojen luottamusmiesten kanssa on tiivistä. He ovat minun tärkein tukijoukkoni ja minä puolestani sitä samaa heille, itse aiemmin konepaja- ja kunnossapito-osaston luottamusmiehenä ja samalla myös koko tehtaan varapääluottamusmiehenä toiminut Varjonen näkee.

Tukea Varjonen kertoo saavansa tarvittaessa myös Metalliliiton Turun aluetoimistosta ja liiton lakimieheltä Helsingistä.

– Sen voin kuitenkin ilolla ilmoittaa, että isolla tehtaalla asiat etenevät lakien ja sopimusten mukaan

– Itse olen aloittanut panostuksen englannin kielitaidon kehittämiseen Työväen Sivistysliiton kurssilla, joka painottaa erityisesti työpaikan keskeiseen sanastoon, paljastaa Varjonen.

Jouni Varjonen voitti pääluottamusmiesvaalissa Miia Kelseyn selvin äänin 620–410. Minkälaiset ovat hyvän luottamusmiehen ominaisuudet?

– Nyt pistit aika pahan. Ihan ensimmäiseksi pitää nostaa ylös jämäkkyys ja neuvottelutaito. Luottamusmiehellä on oltava faktat hallussa, jotta hän pystyy perustelemaan oman kantansa. Eikä se onnistu, jos tyytyy vain istumaan hiljaa.

– Sekin on syytä muistaa, että luottamusmies ei aja omia asioitaan, vaan kysymys on koko työyhteisön asioista. Tärkeä ominaisuus on myös sosiaalisuus, sillä ongelmat eivät ole likikään aina työhön liittyviä. Välillä on vaan osattava kuunnella, mitä toisella on sydämellään, Varjonen tietää.

Valmet Automotiven tehtaalla menee tällä hetkellä lujaa. Päätös omana yksikkönään toimivan akkutehtaan rakentamisesta on tehty ja autoja tekemään rekrytoidaan koko ajan lisää väkeä.

– Hienoja suunnitelmia tulevaisuudesta on olemassa, mutta niihin ei voi tässä yhteydessä ottaa kantaa. Henkilökohtaisena mielipiteenäni voin kuitenkin sanoa, että Daimlerin rinnalle voisi olla hyvä saada jostain toinenkin automerkki, miettii Varjonen.

– Jos nykytilanteesta haluaa löytää jotain huonoa, niin sellainen asia on henkilöstön suuri vaihtuvuus. Kun sisään tulee koko ajan uusia ihmisiä, tulee helposti myös ongelmia esimerkiksi laatua ajatellen, hän jatkaa.

Pyhämaan kirkonkylässä syntynyt Jouni Varjonen, 60, muutti jo kolmen vuoden ikäisenä vanhempiensa mukana Pyhärannan Nihtiölle, minne hän palasi perheineen vuonna 2004. Sosiaaliselle miehelle on ominaista, että hän on aktiivisesti mukana myös paikallisessa toiminnassa eli niin urheiluseura Myrskyssä kuin kyläyhdistys Reidussakin.

– Puulämmitteinen satavuotias talo ja Taivassalossa sijaitseva mökki takaavat sen, ettei hyötyliikunnasta ole puutetta. Mutta jos vapaa-aikaa sattuu jostain löytymään, niin se menee kahden vanhan kaunottaren eli vuosimallin 1973 Kuplan ja vuoden 1965 Mercury Park Lanen kanssa puuhastellessa. Kupla on ajokunnossa, mutta Mercury on enemmänkin ikuisuusprojekti, Varjonen myöntää.

Asko Tanhuanpää