U-soten alueella 102 todettua koronatartuntaa – sisäliikunnan tartuntamäärät selvitetty

0

U-soten yhteistoiminta-alueen viidessä kunnassa on todettu pandemian aikana 102 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa tartuntoja on todettu 80, Vehmaalla 10 ja Pyhärannassa 7. Tartunnan alkuperä saadaan U-soten yhteistoiminta-alueella pääosin jäljitettyä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti perjantaina, että sisätilojen harrastuksista on noin kaksi prosenttia kaikista alueen jäljitetyistä koronatartunnoista. Sisäharrastuksiin on alueella jäljitetty epidemian aikana yhteensä 83 koronavirustartuntaa. Kaikkiaan maakunnassa on todettu 4 216 koronavirustartuntaa.

Selvästi eniten koronavirustartuntoja eri sisäharrastuksista on tullut jääkiekosta ja futsalista. Näihin kahteen lajiin on jäljitetty noin puolet kaikista maakunnan harrastuksiin liittyvistä koronatartunnoista.

Lisäksi salibandysta, ryhmäliikunnasta ja muista, tarkemmin yksilöimättömistä sisäharrastuksista on saatu useita tartuntoja. Muihin palloilulajeihin ja tanssiin on jäljitetty yksittäisiä koronatartuntoja. Kaikki harrastustoiminnasta saadut tartunnat ovat tapahtuneet ryhmäharrastustoiminnassa. Luvut perustuvat Varsinais-Suomen kuntien koronajäljitysraportteihin.

– Meille on raportoitu hyvin vähän lasten ja nuorten harrastuksiin liitettyjä tartuntoja. Toisaalta matalaa tartuntamäärää voi selittää se, että harrastuksia on ollut tauolla, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala toteaa.

Turvavälejä on pystyttävä pitämään kaikissa harrastustilanteissakin.

– Seurat ja muut järjestävät tahot ovatkin tartuntatilastoistamme päätellen huolehtineet koronaturvallisuudesta lasten ja nuorten harrastuksissa hyvin. Turvavälinhän on uusien THL:n suositusten mukaan oltava kaksi metriä, sillä koronan muuntunut virusmuoto tarttuu aiempaa herkemmin, Rintala sanoo.

Sisäharrastukset ovat kaikista onnistuneesti jäljitetyistä tapauksista tartuntalähteenä sijalla 9. Selvästi eniten tartuntoja on saatu samassa taloudessa asuvilta.

– Noin 80 prosenttia kaikista tartunnoista saadaan jäljitettyä. Kunnissa tehdään erittäin hyvää työtä tässä. Jäljittämisen onnistuminen on tärkeää, jotta taudin leviäminen saataisiin mahdollisimman hyvin estettyä asettamalla altistuneet karanteeniin, lisää Rintala.