Uutinen, joka muutti maailmaa

0

On kulunut vuosi siitä, kun Kiina julkisti tiedon uudesta, tuntemattomasta viruksesta.

Muutamassa viikossa covid 19:sta tuli maailmanlaajuinen puheenaihe, mutta vasta maaliskuussa sen vakavuus pysäytti koko maailman.

Vaarallisten virusten leviämiseen on osattu varautua, mutta silti koronapandemia yllätti kaikki. Uudessakaupungissa, Vakka-Suomessa ja kaikkialla maailmassa jouduttiin sopeutumaan uudenlaisen arkeen.

Korona leimaa elämää edelleen. Rajoituksista ei päästä vielä lähikuukausien aikana ja tutut suositukset käsienpesusta ja turvaväleistä ovat iskostuneet tajuntaan pitkäksi aikaa.

Festivaalit, tapahtumat, sukujuhlat ja matkustelu ovat monien toivelistalla tänä vuonna, ja jos hyvin käy, ne saattavat toteutua.

Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen antoi Ylelle viruksen vuosipäivänä haastattelun, jossa hän ennakoi ensi kesästä rauhallista. Rokotuksia on siihen mennessä ehditty antaa jo isolle väestöä. Laumasuojaa tuskin on niin nopeasti saavutettu, eikä virologi ainakaan itse ole vielä suunnittelemassa ulkomaan matkaa ensi kesälle.

Ikävä kyllä korona muunnoksineen on tainnut tullut jäädäkseen, mutta onneksi tutkijat ovat onnistuneet kehittämään rokotteita, joilla tauti saadaan kuriin. Maailma on selvinnyt pahemmista ajoista, vaikka juuri nyt se ei kaikkia lohduta.

Viruksen vaikutukset talouteen ja hyvinvointiin näkyvät vasta viiveellä. Kuntien tilinpäätökset viime vuodelta näyttävät koronatukien ansiosta plussaa, ja myös moni yrityksistä on selviytynyt valtion antaman kriisituen avulla.

Korona on tuonut mukanaan myös hyviä asioita, kuten innostuksen lähimatkailuun ja ymmärryksen arvostaa ennestään itsestään selviä asioita.

Digiajan työkalut ovat tulleet työpaikoilla ja kouluissa osaksi arkea. Erikoinen vuosi on edistänyt myös luovaa ajattelua ja opettanut epävarmuuden sietämistä.