Väki vaihtuu valtuustossa

0

Vaalikampanjoita käydään ainakin toistaiseksi vielä matalalla profiililla. Syykin on selvä: korona. Markettien edustalla, turuilla ja toreilla on hiljaista, kun kokoontumisia ei saa järjestää.

Ehdokkailla on aikaa ilmoittautua vielä reilun kuukauden ajan.

Varmaa on jo nyt, että Uudenkaupungin valtuustossa väki vaihtuu. Lehtemme kyselyssä kävi ilmi, että lähes kolmannes nykyisistä valtuutetuista luopuu ehdokkuudesta.

Pois lähtevien perusteluissa oli mielenkiintoisia näkökulmia. Harva heistä selitti lähtemistään turhautumisella, päinvastoin. He toivoivat seuraajikseen innostuneita henkilöitä, uusia tuulia ja ajatuksia.

Äänestäjiltä valtakirjaa jatkoon hakevat aikovat hyödyntää kokemustaan. He haluavat olla mukana vaikuttamassa, kun aikaisemmilla kausilla päätetyt asiat etenevät ja valmistuvat.

Politiikassa on osattava sietää keskeneräisiä asioita. Sote-uudistus on kieppunut esityslistoilla ainakin kolmen vuosikymmenen ajan, ja sen kiemuroihin saa tutustua myös kesäkuussa kautensa aloittava uusi valtuusto.

Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyssä kansalaiset nostivat tärkeiksi vaaliteemoiksi vanhustenhoidon, terveyspalvelut, työllisyyden ja talouden. Äänestäjät toivoivat ehdokkailta ratkaisuja myös lähiympäristön turvallisuuden lisäämiseen.

Eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo, että valtuutettu tarvitsee tehtävässään yhteistyötaitoja, kykyä oppia ja taitoa tehdä kompromisseja. ( US 28.1. )

Toukokuussa 82 vuotta täyttävä Antti Haapavuori on toiminut valtuutettuna lähes 50 vuoden ajan, ensin Kalannissa ja sen liityttyä Uudessakaupungissa. Näin pitkä ura yhteisten asioiden hoitamisessa ei ole kovin tavanomaista. Vastaavaan suoritukseen on vaikea yltää.

Tulevissa vaaleissa Haapavuori ei enää asetu ehdolle.

Lehden kyselyyn vastanneista valtuutetuista moni toivoi mukaan erityisesti nuoria. Toivottavasti aikaisempaa isompi joukko pari-kolmekymppisiä innostuu, pääsee läpi ja on kenties mukana kuvioissa vielä vuonna 2071.