Vanhat ovikoristeet antoivat aiheen korusarjaan

0
”Metsän rauha, meren raivo, maailma vastakohtien. Valojen leikki varjoineen, soitto kirkonkellojen, rauhaa julistaen.” Runo kuvastaa Kirsi Palon esittelemää, Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlan kunniaksi suunniteltua korua.

Elokuun lopussa 2021 tulee kuluneeksi 300 vuotta siitä, kun Uudenkaupungin torin paikalla olleessa talossa allekirjoitettiin merkittävä rauhansopimus. Uudenkaupungin rauhana tunnettu sopimus päätti 21 vuotta kestäneen Pohjan sodan sekä vuonna 1713 alkaneen Ison Vihan, koko maan kattaneen venäläismiehityksen. Rauhansopimus päätti Ruotsin suurvalta-ajan.

Kello- ja kultaseppäalan perheyrityksessä työskentelevä Kirsi Palo suunnitteli merkkivuoden kunniaksi korun, johon antoivat vaikutteita sekä historia että omat elämän- ja erityisesti lapsuudenkokemukset.

– Aurinko ja meren aallot ovat ensimmäisiä lapsuusmuistojani. Uuden korun koristekuvio löytyy virallisesti Uuden kirkon ovien koristekuvioista ja sen tunnistaa myös Uudenkaupungin seurakunnan logosta. Olen syntynyt täällä ja minut on kastettu Uudessa kirkossa.

– Goottilaistyyliin rakennetun kirkon ovikuvio on jo lapsesta asti kiehtonut, minulle se symboloi aikaa ja rauhaa, tuo mieleen puun juuret, metsän rauhan, meren aallot ja myrskyisän meren raivon. Koen, että se on ikään kuin pysähtynyt liike. Koristeelliset ovet johtavat väen kirkon rauhaan, Palo kertoo.

Korusarjaan kuuluvat joulukoriste, avaimenperä ja kaulakoru. Valmistukseen käytetään kierrätyskultaa ja -hopeaa sekä pronssia. Palo on aikaisemmin suunnitellut koruja muun muassa Uudenkaupungin 400-vuotisjuhlan kunniaksi.

– Suunnittelu lähtee runosta: ensin tulee runo. Nyt koronavuonna suunnittelu on korostunut entisestään ja tuntuu, että kotimaisuuden ja paikallisuuden arvostus on noussut. 

Pirkko Varjo