Vapaus tuo vaaroja

0

Kun lemmikki katoaa, huoli ja suru on suunnaton. Lapsuudessani perheemme kissa sai ulkoilla vapaana, kuten muutkin alueen kissat. Kissamme ilmestyi aina oven taakse, kun halusi sisälle. Ensin se oli poissa vain hetken, myöhemmin jopa päiviä. Kunnes se ei enää palannut. Emme saaneet koskaan tietää, mitä sille kävi.

Nykyinen kissani on sirutettu ja leikattu, eikä se pääse ulkoilemaan ilman valjaita. Yhdessä olemme tarkkailleet lintuja, oravia ja jäniksiä. Saalistamisen olen estänyt, sillä ruokaa se saa jo kotona. Kotikissat metsästävätkin yleensä huvikseen, ja koituvat kohtaloksi luonnoneläimille.

Kissan arvoa pidetään vähäisenä verrattuna koiraan tai kalliiseen rotukissaan. Niistä kumpiakin lähdetään etsimään heti katoamisen jälkeen, toisin kuin ”tavallista” kotikissaa.

Laki ei kiellä kissan vapaana pitoa, mutta rajoittaa sitä. Omistajan täytyy huolehtia, ettei kissa aiheuta vahinkoa tai joudu itse kärsimään, eikä se saa mennä esimerkiksi naapurin pihalle, kuntopolulle tai lasten leikkipaikalle. Kuulostaa vaikeasti valvottavalta.

Kissaa ei myöskään saa jättää heitteille. Silti Suomessa hylätään vuosittain noin 20 000 kissaa. Lukua kasvattaa leikkaamattomien kissojen vapaa ulkoilu ja pentujen hallitsematon lisääntyminen.

Joskus ”villiintyneistä” tai luontoon syntyneistä kissoista alkaa kasvaa kissapopulaatioita, joita kukaan ei hoida. Ei vaikka ne asuisivat omassa pihapiirissä, ja niitä ruokittaisiin itse. Populaatiokissoilla onkin usein terveysongelmia.

Moni ajattelee, että vapaa ulkoilu tekee kissan onnelliseksi. Tämä on kyseenalaista ottaen huomioon, että ulkona niitä uhkaavat muun muassa petoeläimet, tartuntataudit ja ihmiset. Tänä talvena on myös ollut kovia pakkasia, ja paleltumisen riski on suuri.

Kannattaa siis harkita, voisiko kissasi kenties ulkoilla aitauksessa tai valjaissa. Jos päästät kissasi silti vapaaksi, muistathan leikkauttaa ja siruttaa sen. Sirun avulla löydetään kissan omistaja, jos kissa päätyy löytöeläintalolle.

Jos huomaat pihapiirissäsi huonokuntoiselta tai nälkiintyneeltä vaikuttavan kissan, jota et tiedä jonkun omaksi, ota se talteen. Selkeästi nälkiintynyt, esimerkiksi roskiksista tai lintulaudalta siemeniä syövä kissa kannattaa myös ruokkia, sillä jo vuorokauden paasto on kissalle vaarallinen. Talvella kaikilla kissoilla pitäisi olla pääsy lämpimään.

Ellei kissaa saa kiinni, apuna voi käyttää kaupoissa myytäviä ja yhdistyksen lainaamia supiloukkuja. Loukutukseen on syytä pyytää huolelliset ohjeet. Ilmoita kiinniotetusta kissasta löytöeläinten vastaanottopaikkaan ja alueen sosiaaliseen mediaan, jotta omistaja löytyisi.

Pidetään lemmikeistämme huolta.

Kirsi Lätti

opiskelija