Virusta jo kaikissa alueen kunnissa – maskit käyttöön neljännestä luokasta ylöspäin

0

Uudenkaupungin terveyslautakunta ilmoitti keskiviikkona, että se suosittaa kasvomaskien käyttöä kouluissa neljänneltä luokalta alkaen. Maskisuositus on voimassa myös yhdysluokilla silloin, kun kolmannen luokan oppilaat osallistuvat opetukseen samoissa tiloissa neljännen luokan kanssa.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi myös välitunnilla, jos välitunti vietetään sisätiloissa. Ulkotiloissa maskin käyttö ei ole välttämätöntä, mikäli turvaväleistä huolehditaan. Sisälle tultaessa on puettava uusi puhdas maski puhtain käsin.

– Teemme kaikkemme, jotta oppilaat saisivat käydä turvallisesti lähiopetuksessa myös koronatilanteessa, emmekä joutuisi uudelleen laajamittaiseen etäopetukseen. Mitä tarkemmin kouluissa huolehditaan turvaohjeiden noudattamisesta, sen varmemmin vältytään hengenvaarallisen taudin leviämiseltä koulujen kautta, Uudenkaupungin opetustoimenjohtaja Arja Kitola toteaa.

Kitola toivoo, että oppilaat ja heidän vanhempansa suhtautuvat maskisuositukseen vastuullisesti.

– Oppilaita ei kuitenkaan pakoteta käyttämään maskia koulussa, hän lisää.

U-soten yhteistoiminta-alueen viidessä kunnassa on keskiviikkoaamuun mennessä todettu 63 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa tartuntoja on todettu 51 ja Vehmaalla 7. Tällä hetkellä tartunnan alkuperä saadaan yhteistoiminta-alueella jäljitettyä alle puolessa tapauksista.

Koronaviruksen aiheuttamaa tautia on todettu epidemian aikana kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa, mutta alle viiden tautitapauksen kuntia ei julkaista. Tyksissä oli tiistaiaamuna hoidettavana 16 koronapotilasta.

– Huippulukemista on päästy alaspäin, mutta olisi väärä signaali keventää suosituksia. Uusi herkästi tarttuva koronavariantti on vaikeasti ennustettava ja todellinen uhka. Varsinais-Suomessa on todettu vasta muutama sen aiheuttama tartunta, mutta se saattaa nostaa ilmaantuvuuslukuja erittäin nopeasti. Lisäksi sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on hitaasti kivunnut ylöspäin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa.

Sairaanhoitopiirin alueella positiivisten osuus testatuista on laskenut 3,4 prosenttiin. Viime viikolla luku oli 4,2. Testattavien määrä on palannut samalle tasolle kuin ennen lomakautta.

­– Varsinais-Suomen koronatapausmäärät ovat joulukuun puolivälin lukuihin verrattuna matalampia. Pyhät eivät tuoneet aiemmin pelkäämäämme kiihtymistä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo.