Vuokra-asuntojen kysyntäpiikki tasaantunut

0
Vuokra-asuntojen kysyntäpiikki on tasaantunut ja tällä hetkellä vapaita vuokra-asuntoja on ympäri kaupunkia.

Vielä runsas vuosi sitten Uudestakaupungista ei saanut yksiötä tai kaksiota vuokrattua oikein millään. Tällä hetkellä tilanne on toinen ja vapaita vuokra-asuntoja on välittäjien ja yksityisten vuokranantajien sekä kaupungin tarjoamina yli 30 kappaletta.

Kaupungin heti vapaat vuokra-asunnot ovat kaksioita tai kolmioita ja ne sijaitsevat Pietolassa, Janhualla tai Lokalahdella. Kaupungilla on 815 vuokra-asuntoa, joista suurin osa on kaksioita. Yksiöitä on vähiten, mutta toisaalta niistä on suurin kysyntä.

– Viime keväänä pääsimme takaisin siihen tilanteeseen, että kaupungillakin on jatkuvasti vuokra-asuntoja tarjolla. Sitä ennen jonot asuntoihin olivat todella pitkiä, eikä asuntoja vapautunut uusille vuokralaisille pitkiin aikoihin, kaupungin palvelupiste Passarin asiakaspalvelusihteeri Maarit Vainio kertoo.

Kaupungin arava-rajoitteisiin vuokrataloihin on tulorajat, mutta on myös paljon asuntoja, jotka ovat jo vapautuneet arava-määräyksistä.

– Hakemuksia vuokra-asuntoihin tulee päivittäin. Suurin osa hakijoista on yksin asuvia, Vainio summaa.

Kaupungin vuokra-asuntojen myöntämisessä käytetään asuntojen tarvetta kriteerinä. Jos ihmisellä on jo paikkakunnalla asunto, eikä tarve ole siten akuutti, hän ei ihan heti nouse asuntojonon kärkeen.

– Perheasunnon eli kolmioiden hakijoita ei ole tarpeeksi eli jos hakija haluaa kolmioon ja hänen tulonsa menisivät yli arava-rajojen, hän voi silti saada asunnon, jos siihen ei ole muita hakijoita, Vainio summaa.

Tyypillisin kaupungilta asuntoa hakeva on yhä autotehtaalle töihin tuleva nuori mies tai nainen.

– Odottelemme parhaillaan sitä, tuovatko autotehtaan uudet rekrytoinnit seuraavan asuntojen kysyntäpiikin. Vielä se ei ole kuitenkaan meillä näkynyt, vaikka muutamia uusia hakemuksia tehtaalle töihin tulevilta onkin tullut, sanoo Maarit Vainio.

Välittäjä: Nyt on asunnonhakijan markkinat

Uusikaupunkilaisella kiinteistövälittäjällä Kari Toivosella on tällä hetkellä viitisen kappaletta vuokra-asuntoja julkisesti tarjolla. Hänellä on myös asuntoja, jotka ovat menossa joko myyntiin tai vuokralle, joten luku elää päivittäin.

– Nyt vuokra-asunnoissa on enemmän tarjontaa kuin kysyntää. Tilanne alkoi jo oikeastaan vuoden 2019 lopulla, Toivonen kertoo.

On siis asunnonhakijan markkinat. Tärkeiksi tekijöiksi vuokralaiselle nousevat vuokra-asunnon kunto, hissi ja parveke. Myös saunasta tuntuu saavan lisäpisteitä.

– Sauna on monelle niin iso plussa, että vaikka toinen kämppä olisi hieman paremmalla sijainnilla, niin saunallinen asunto saattaa silti saada vuokralaisen nopeammin.

– Tavalliset suomalaiset ovat vaativia. Asunto voi olla ihan siisti, mutta jos muutto on kesken eli asunto on täynnä laatikoita, niin moni ei hahmota, missä kunnossa asunto on. Moni haluaa nähdä vuokrattavan asunnon tyhjänä, Toivonen lisää.

Hyvä vuokralainen, jolla ei ole luottohäiriömerkintää tai lemmikkiä ja joka ei tupakoi, käytä alkoholia tai metelöi öisin, on melko vahvoilla ja hän saattaa jopa kyetä neuvottelemaan vuokratasosta.

– Tähtitieteellisten vuokrien aika on nyt ohi. Nyt ei ole enää pakko asua soluasunnossa. Jos haluaa yksityisyyttä, niin kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on nyt hyvin tarjolla, Toivonen selventää.

Tyypillisimmät vuokra-asunnon etsijät ovat tällä hetkellä 18–30-vuotiaita nuoria, jotka tulevat paikkakunnalle töihin.

Useimmiten asunto tulee vuokrattavaksi Hakametsästä tai Janhualta. Ketunkallion uusista vuokrataloista on vielä muutama asunto tarjolla ja Salmen alueen luhtitaloissa on myös vapaita asuntoja. Pitkästä aikaa vuokra-asunnot liikkuvat nyt myös Sorvakossa.

– Jos on sellainen tilanne, että samassa talonyhtiössä on jo useampi asunto myynnissä, niin kannattaa harkita vuokrausvaihtoehtoa, Toivonen lisää.